E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26354
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
22
22

Vai algai izvēlēties lielāku nodokļa likmi un nepiemērot prognozēto neapliekamo minimumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. maijā, 2022
Sintija

Labdien! Kā pareizāk rīkoties? Esmu sasniegusi 60 gadu vecumu, vēl strādāju, jo līdz pensijas vecumam ir 5 gadi. Nodokļu likmes un neapliekamā minimuma piemērošana ir divas opcijas. Kur var atzīmēt ar ķeksīti: 1) nepiemērot prognozēto mēneša neapliekamo minimumu, 2) piemērot iedzīvotāja ienākuma nodokļa likmi 23% apmērā? Kā pareizāk darīt manā gadījumā? Kuru opciju atzīmēt? Paldies.

A
atbild:
29. maijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa progresīvajai likmei nav saistības ar darba ņēmēja vecumu un prognozēto neapliekamo minimumu. Jo darba ņēmējs ir sociāli apdrošināts no bruto algas, no algas vispirms tiek ieturētas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas – 10,50%, kas, protams, ir svarīgas pensijas kapitālam.

Ienākuma nodoklis iemaksas nesamazina. Un nevis no tā, ka jums līdz pensijas vecumam ir pieci gadi, bet gan no algas apmēra ir atkarīgs, vai izmantot tiesības no mēneša algas maksāt 23% nodokli un nepiemērot prognozēto neapliekamo minimumu.

Ja darba devējam ir iesniegta algas nodokļa grāmatiņa, algai līdz 1667 eiro mēnesī darba devējs piemēro 20%  likmi. Mēneša ienākumam, kas pārsniedz 1667 eiro – 23% likmi. Pamatojoties uz darbinieka rakstveida iesniegumu, darba devējs ir tiesīgs ieturēt nodokli 23% apmērā arī no ienākumiem, kuriem piemērojama nodokļa likme 20%.                                                 

Ja algas nodokļa grāmatiņa nav iesniegta, tad darba devējs algai piemēro 23% likmi.

Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, rezumējošā kārtībā piemēro progresīvo nodokļa likmi, precizē gada laikā gūtos ienākumus un aprēķināto nodokli un tad ir vai nu jāpiemaksā iztrūkstošā nodokļa summa vai var saņemt atpakaļ izveidojušos nodokļa pārmaksu. Piemēram, ja gada ienākums ir līdz 20 004 eiro, likme ir 20%. Ja gada laikā ieturēts vairāk (ar 23% likmi), būs pārmaksa.

Fiziskai personai ienākuma gūšanas vietā, kurā ir iesniegta algas nodokļa grāmatiņa, darba devējs piemēro Valsts ieņēmumu dienesta prognozēto mēneša neapliekamo minimumu.

Nodokļa maksātājam pašam ir iespēja algas nodokļa grāmatiņā izdarīt atzīmi par to, ka viņam nav jāpiemēro VID prognozētais mēneša neapliekamais minimums.

Gada neapliekamo minimumu attiecina uz visu kalendāra gadu. Un arī to ņem vērā, kad tiek aprēķināts ienākuma nodoklis par gadu.

Labs saturs
22
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas