E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26345
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
8
1
8

Vai drīkst pieteikties rindā uz citu pašvaldības bērnudārzu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. maijā, 2022
Unigunde

Labdien! Radies jautājums, kā tad īsti ir. Manam bērnam, kurš deklarēts Rīgā, pašvaldības dārziņā ir pienākusi rinda. Līdz šim esam izmantojuši privātā dārziņa pakalpojumus, un bērnam šogad paliek pieci gadi. Bijām nolēmuši pāriet uz pašvaldības dārziņu un veicām visu formālo procedūru, noslēdzot līgumu. Mācības būtu jāuzsāk š. g. septembrī. Taču sanācis ir tā, ka gribam neplānoti mainīt dzīvesvietu Rīgā un tuvāk būtu cits dārziņš. Vai arī pēc līguma noslēgšanas var par jaunu iestāties rindā uz citu pašvaldības dārziņu? Es saprotu, ka cerību tikt jau š. g. septembrī faktiski nav, bet vai no likuma viedokļa tā drīkst? Vai arī, kamēr nav izņemti dokumenti, stāties uzreiz citā dārziņā nevar? Vai bērnam būs vēl spekā arī obligātā izglītība vecuma prioritāte? Pieminēšu, ka mācības pašvaldības dārziņā vēl nav uzsāktas. Pagaidām bērns apmeklē privāto dārziņu. Paldies!

A
atbild:
26. maijā, 2022

Saskaņā ar Izglītības likuma 4. pantā noteikto un “Vispārējās izglītības likuma” 201. pantā noteikto bērniem no piecu gadu vecuma Latvijā obligāti jāuzsāk izglītošana.

Kā jūs arī rakstāt, Rīgas pašvaldība ir jau piešķīrusi jums vietu pirmsskolas izglītības iestādē, tādējādi izpildot likumā paredzēto pienākumu.

Izglītības likuma 57. panta pirmajā punktā ir noteiktas bērna vecāku tiesības izvēlēties izglītības iestādi, kurā bērns iegūst izglītību.

Ja paredzēta dzīvesvietas maiņa, vecākam pašam ir jāatrod jaunais bērnudārzs un jākomunicē ar izvēlētā bērnudārza vadību par iespējām to apmeklēt. Atkārtoti stāties rindā nav nepieciešams.

Ja jaunā bērnudārza vadība apstiprina iespēju turpmāk apmeklēt šo bērnudārzu, tad pašreizējā bērnudārza vadībai ir jāiesniedz iesniegums par atteikšanos turpmāk izmantot bērnudārza pakalpojumus. Pēc tam iesniegums jāiesniedz arī jaunajā bērnudārzā ar lūgumu pieņemt bērnu bērnudārzā.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas