E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26316
Lasīšanai: 3 minūtes

Par uzvārda maiņu pēc laulībām ar ārzemnieku

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2022
VILSONE

Labdien! Ceru, ka varēsiet man palīdzēt. Esmu Latvijas nacionalitātes  (Latvijas pase), dzīvoju Lielbritānijā. Precējusies ar angļu cilvēku. Braucu uz Latviju nomainīt pasi, zinu, ka jābūt apliecinātam tulkotam dokumentam. Vai es varu atstāt savu uzvārdu un klāt pielikt vīra uzvārdu? Piemēram, Krūmiņa precas ar Bērziņa kungu, vai var būt Krūmiņa-Bērziņa (kundze)? Liels paldies!

A
atbild:
25. maijā, 2022

Saskaņā ar Civillikuma 86. pantu, noslēdzot laulību, laulātie pēc savas vēlēšanās izraugās viena laulātā pirmslaulības uzvārdu par savu kopējo uzvārdu. Katrs laulātais laulības laikā var paturēt savu pirmslaulības uzvārdu, nepieņemot kopēju laulības uzvārdu, vai arī viens no laulātajiem var savam uzvārdam pievienot otra laulātā uzvārdu, izņemot gadījumus, kad vienam no laulātajiem jau ir dubults uzvārds, vai arī laulātie var veidot kopēju dubultu uzvārdu no abu laulāto pirmslaulības uzvārdiem.

Ārzemēs noslēgtas laulības gadījumā jums par laulības faktu ir jāsniedz informācija Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, lai Fizisko personu reģistrā tiktu reģstrētas šīs ziņas. Saņemot Latvijas Republikas pasi, tajā jūsu uzvārds tiktu ierakstīts atbilstoši tam, kādu uzvārdu būsiet pieņēmusi pēc laulībām ar ārzemnieku (saskaņā ar Fizisko personu reģistrā ierakstīto informāciju).

Vairāk par informācijas sniegšanu PMLP varat uzzināt šeit.

Plašāk par pases maiņu pēc laulībām varat uzzināt šeit.

Bet, ja jūs pēc laulības noslēgšanas vēlaties iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu (veidot dubulto uzvārdu), tad tas ir iespējams saskaņā ar Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2. panta pirmās daļas 3. apakšpunktu.

Uzvārda ieraksta maiņas iesniegumu var iesniegt:

  • nosūtot no oficiālās elektroniskās adreses (e-adrese), norādot adresātu “Tieslietu ministrija”.
  • klātienē pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā vai tuvākajā Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā, uzrādot derīgu personu apliecinošu dokumentu;
  • Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentā;
  • nosūtot uz e-pastu dep@tm.gov.lv, ja iesniegums parakstīts ar drošu elektronisko parakstu;
  • nosūtot pa pastu: Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments, Brīvības bulvāris 36, Rīga, LV-1536;

Iesnieguma veidlapas paraugu noteic Ministru kabineta 2022. gada 22. marta noteikumi Nr. 183 “Noteikumi par vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas iesnieguma veidlapu”.

Ja kāds no civilstāvokļa aktu reģistrācijas dokumentiem ir sastādīts ārvalstī, iesniedzot uzvārda maiņas iesniegumu, jāuzrāda ārvalstī izdotos dokumentus (proti, par laulības noslēgšanu), kas ir noformēti atbilstoši Ministru kabineta 2000. gada 22. augusta noteikumu Nr. 291 "Kārtība, kādā apliecināmi dokumentu tulkojumi valsts valodā" noteiktajai kārtībai vai ar notariāli apliecinātu tulkojumu atbilstoši Valsts valodas likuma 10. panta trešajai daļai.

Vairāk par uzvārda maiņu varat uzzināt šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas