E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26212
Lasīšanai: 4 minūtes

Bērna kopšanas atvaļinājums un valsts pabalsti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. maijā, 2022
Kristīna

Labdien! Jautājums par bērna kopšanas atvaļinājumu. Es un mans vīrs esam oficiāli nodarbināti. Vai es varu doties bērna kopšanas atvaļinājumā uz 1,5 gadiem, bet pabalstu noformēt uz vīru? Viņš paliek strādāt, bet es būšu BKA ar bērnu bez izmaksām. Vai man ir iespējams šajā situācijā saglabāt darbavietu, vai arī vajadzēs pamest darbu? Paldies.

A
atbild:
20. maijā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Olte, Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte

Ja ģimenē esat vienojušies, ka darba devēja piešķirto bērna kopšanas atvaļinājumu izmantos māmiņa, audzinot bērnu mājās, bet VSAA piešķirto pabalstu saņems bērna tēvs strādājot, svarīgi zināt, ka:

  • Darba ņēmējam piešķirtie bērna kopšanas atvaļinājumi nav saistīti ar pabalstu saņemšanu, jo pabalstus nemaksā darba devējs, bet valsts. Tātad māmiņa var atrasties dzemdību atvaļinājumā un pēc tam bērna kopšanas atvaļinājumā, kopjot bērnu mājās un nesaņemot Valsts sociālās apdrošināšanas pabalstus.
  • VSAA piešķirto vecāku pabalstu var saņemt bērna tēvs, neatrodoties pie darba devēja bērna kopšanas atvaļinājumā, bet tādā gadījumā vecāku pabalstu tētim izmaksās 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.
  • Gan vecāku pabalstu, gan bērna kopšanas pabalstu par viena un tā paša bērna kopšanu piešķir vienam no vecākiem.
  • Vecāku pabalstu nepiešķir par bērnu, ja sakarā ar viņa piedzimšanu ir piešķirts maternitātes pabalsts par to pašu laikposmu. Tātad, ja māmiņa pieprasīs maternitātes pabalstu, tad bērna kopšanas un vecāku pabalstu bērna tēvs varēs pieprasīt tikai ar nākamo dienu, kas sekos maternitātes pabalsta izmaksas beigu datumam. Ja māmiņa atteiksies no maternitātes pabalsta (iesniedzot iesniegumu VSAA par atteikšanos no pabalsta), tad bērna tēvs varēs saņemt vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu jau no bērna dzimšanas dienas.

Svarīgi:

  • Likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu” paredz, ka persona, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam un saņem bērna kopšanas pabalstu un vecāku pabalstu, no valsts budžeta līdzekļiem tiek apdrošināta bezdarba  gadījumam, invaliditātei un pensijai. Tas nozīmē, ka valsts veiktās iemaksas par personu (par māmiņu vai tēti) tiek reģistrētas apdrošinātās personas kontā kā sociālās iemaksas. Tas vecākam, kurš saņem VSAA piešķirto bērna kopšanas un vecāku pabalstu, garantē gan tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, ja pēc bērna kopšanas perioda tiek pārtrauktas darba tiesiskās attiecības, gan arī darba stāža uzkrāšanu par periodu, kad tiek veiktas šīs iemaksas. Savukārt, atrodoties atvaļinājumos un nesaņemot pabalstus par bērna kopšanu, valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas no valsts budžeta par personu netiek veiktas, tas nozīmē, persona šajā laikā netiek apdrošināta bezdarba gadījumam, invaliditātei un pensijai.

Jums nav pamata uztraukties par darba zaudēšanu tādēļ, ka valsts pabalstus par bērna kopšanu saņems bērna tēvs. Pēc otrā maternitātes pabalsta (dzemdību pabalsta) saņemšanas jums ir jāiesniedz darba devējam iesniegums par bērna kopšanas atvaļinājuma piešķiršanu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas