E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26198
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Kā noskaidrot informāciju par kopīpašnieku

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. maijā, 2022
Māra

Labdien! Kā sakārtot koplīgumu, ja viena kopīpašuma daļa principā ir bez īpašnieka? Man pieder 1/2 no domājamās daļas (māja ar 4 dzīvokļiem un zemi, 1200 kvadrātmetri), 1/4 daļa pieder fiziskai personai ar ierakstu zemesgrāmatā un 1/4 daļa – cilvēkam, kas pāris gadu jau miris, ar beztermiņa īres līgumu (mantinieku nav). Vēlos sakārtot koplīgumu, bet to nevaru izdarīt, jo 1/4 daļa būtībā ir bez īpašnieka. Zeme 1/4 daļa ir Finanšu ministrijas pārvaldībā. No viņiem saņēmu informāciju: “Tādējādi valstij Finanšu ministrijas personā piederošā zemes vienības daļa ir piesaistāma būvju 1/4 domājamās daļas īpašniekam, kam īpašumā nav zemes vienības domājamā daļa.” Esmu vērsusies pašvaldībā, zemesgrāmatā, bet neviens nevar palīdzēt. Vai cilvēka miršanas fakts jāizsludina “Latvijas Vēstnesī”, lai varētu tālāk risināt jautājumu? Nezinu, kur tālāk vērsties. Liels paldies!

A
atbild:
06. maijā, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Vispirms būtu jānoskaidro, kam pieder ¼ daļa no kopīpašuma, dzīvoklis, cik saprotams, bija izīrēts. To, kam pieder dzīvoklis, var noskaidrot Zemesgrāmatā šeit.

Ja izrādās, ka ¼ ir bezmantinieka manta, tad pēc noteiktu procedūru veikšanas bezmantinieka un bezīpašnieka manta pāriet valsts īpašumā. Civillikuma 416. panta pirmā daļa nosaka: ja pēc mantojuma atstājēja nāves viņam mantinieki nav palikuši vai šie mantinieki likumiskā termiņā pēc publikācijas par mantojuma atklāšanos nav ieradušies vai nav pierādījuši savas mantojuma tiesības, tad manta piekrīt valstij.

Pēc tam, kad valsts bezmantinieka mantu ir ieguvusi savā īpašumā, tā šo īpašumu ir tiesīga nodot attiecīgās pašvaldības īpašumā. Tāpat arī valsts vai pašvaldība, ja tā ir īpašumu pieņēmusi savā īpašumā, to var pārdot izsolē Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma noteiktajā kārtībā.

Vairāk par to, kā iegūt īpašumā bezmantinieka mantu, var izlasīt LV publikācijā “Kā rīkoties ar bezmantinieka un bezīpašnieka mantu”.

Tad, kad ¼ kopīpašuma daļai būs īpašnieks, varēsiet vienoties par lietošanas kārtības līgumu, kas ir jāreģistrē zemesgrāmatā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas