E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26008
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Par nekustamā īpašuma darījumu, norēķinoties ar citas personas naudu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. aprīlī, 2022
Anna

Labdien! Vēlos iegādāties nekustamo īpašumu no saviem iekrājumiem un aizņemoties no draudzenes, kas dzīvo ASV (viņai ir savs uzņēmums, tā ka ar finansēm viss labi), jo negribu maksāt liekus procentus bankām. Runa ir par 30 000 eiro. Ir noskatīts dzīvoklis par 35 000 eiro, līdz ar to arī visa šī aizņēmuma nauda tiks aizskaitīta par darījumu (ja tas notiks). Kas man jākārto, kur? Nodokļi arī kaut kādi jāmaksā, kaut kas jāpierāda, no kurienes viņai tā nauda vai man? Atmaksāšu aizņēmumu un saņemšu no Latvijas konta uz Latvijas kontu. Vai banka/VID paši ar mani sazināsies, vai man pirms tam jau kaut kas jānokārto? Paldies.

A
atbild:
11. aprīlī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Kārtojot darījumu ar nekustamo īpašumu, ieteicams vērsties pie zvērināta notāra, lai saņemtu konsultāciju gan par pirkuma līgumu, gan par aizdevuma līgumu.

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8.1 panta pirmajā daļā noteikts, ka ienākumam, izņemot šā panta otrajā daļā noteiktos gadījumus, pielīdzina aizdevumu (tā daļu), ko fiziskā persona, kas aizdevumu neņem saimnieciskās darbības ietvaros, nav atmaksājusi sešu mēnešu laikā pēc aizdevuma līgumā noteiktā aizdevuma atmaksas termiņa, bet ne ilgāk kā 66 mēnešu laikā no aizdevuma izsniegšanas dienas.

No fiziskas personas saņemtais aizdevums ir jādeklarē, ja tas pārsniedz 15 000 eiro un ar šo cilvēku nesaista laulība, kā arī radniecība līdz trešajai pakāpei.

Par nodokļa piemērošanu individuālā situācijā saistībā ar konkrētu informācija jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Kredītiestāžu pienākums ir ievērot principu “zini savu klientu”, kas ietver arī pienākumu pārzināt un uzraudzīt savu klientu darījumu likumību. Ja banka pieprasa informāciju par to, kādā veidā ir iegūti naudas līdzekļi, tad klienta pienākums ir sniegt nepieciešamo informāciju. Tādējādi banka gūst pārliecību, ka klienta veiktie darījumi ir legāli un atbilstoši Latvijas normatīvo aktu prasībām, kas noteiktas Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas