E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26002
Lasīšanai: 4 minūtes

Sezonas nojume privātā teritorijā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. aprīlī, 2022
Ivo

Tuvojoties vasaras sezonai, man un, esmu pārliecināts, arī daudziem privātīpašuma īpašniekiem ir aktuāls temats: pilsētas teritorijā, privātīpašumā, vēlos sarīkot dārzā ģimenes svinības. Laika apstākļi diemžēl ir ļoti mainīgi, tādēļ vēlos novietot saliekamu telti vai varbūt, lai nodrošinātos pret vēja brāzmām, rūpnieciski izgatavotu, saskrūvējamu un izjaucamu vieglas konstrukcijas (kopējais svars ar iepakojumu 160 kg) metāla bezpamatu nojumi ar polikarbonāta jumta segumu (tikai jumta segums, bez ārsienām), labas gaismas caurlaidības, kuras platība ir mazāka par 20 m2 uz pasākuma norises laiku, sezonāli. Vai pēc Ministru kabineta noteikumiem, likumdošanas ir juridiski pamatoti šādas telts novietošanu, uzstādīšanu jāsaskaņo ar būvvaldi, kaimiņiem? Kurš MK noteikumu punkts, apakšpunktskonkrēti attiektos uz šo manu jautājumu, ja nepieciešama saskaņošana ar visiem iepriekšminētajiem? Un otrs jautājums: vai rūpnieciski ražotu saliekamu, izjaucamu, pārvietojamu telti – nojumi tikai ar polikarbonāta jumtu vai citu viegla jumta segumu, atkārtošos, bez pamatu uzstādīšanas, ir juridisks pamats uzskatīt par 1. grupas ēku: mazēku? Kad šī saliekamā konstrukcija juridiski pēc likumdošanas tiek uzskatīta par 1. grupas ēku? Kurš MK noteikumu punkts, apakšpunkts konkrēti attiektos arī uz šo manu jautājumu?

A
atbild:
11. aprīlī, 2022
Inese Helmane
LV portāls
Rīgas dome
Kaspars Līcītis, Zīmola un komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators

Šajā gadījumā runa ir par sezonas ēkām – vienstāva ēka (piemēram, siltumnīca, nojume, lapene, paviljons, kiosks, kafejnīca, pirts), kuras ekspluatācijas laiks nav ilgāks par vienu gadu un kuru nojauc līdz minētā termiņa beigām, ietverot nojaukšanas laiku. Sezonas ēkas (neatkarīgi no būves grupas) ārpus publiskās ārtelpas, t. i., kā noprotams, savos privātmāju pagalmos var izvietot bez būvniecības dokumentācijas. To nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” 7.3 punkts.

Tas, ka nav jāizstrādā būvniecības dokumentācija un tā nav jāskaņo būvvaldi, neatbrīvo no citu normatīvo aktu ievērošanas. Piemēram, Civillikumā noteikts ēku attālums no zemesgabalu robežas, Aizsargjoslu likums regulē attālumu no ūdenstilpnēm u. c.

Nojumes novietošanas attālums no kaimiņa robežas ir atkarīgs no katras pašvaldības teritorijas plānojuma. Katra pašvaldība ir izstrādājusi teritorijas plānojumu, kas ir ilgtermiņa teritorijas attīstības plānošanas dokuments, kurā noteiktas prasības teritorijas izmantošanai un apbūvei, arī funkcionālais zonējums, publiskā infrastruktūra, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi, kā arī citi teritorijas izmantošanas nosacījumi.

Saskaņā ar Ministru kabinetu noteikumu Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” 1. pielikumu pirmās grupas ēkas ir:

  • vienstāva ēkas ar apbūves laukumu līdz 60 m2, tai skaitā mazēkas;
  • rezervuāri ar būvtilpumu līdz 50 m3, izņemot gadījumu, ja tie paredzēti bīstamu ķīmisko vielu uzglabāšanai;
  • transformatoru apakšstaciju ēkas ar spriegumu līdz 20 kV un apbūves laukumu līdz 60 m2.

Jāpaskaidro, ka mazēka ir vienstāva ēka, kuras apbūves laukums nav lielāks par 25 m2.

Lai iegūtu precīzu informāciju par nojumes izvietošanu, iesaku vērsties vietējā pašvaldībā vai būvvaldē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas