E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25994
Lasīšanai: 3 minūtes
1
7
1
7

Vai valdes loceklis var saņemt bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2022
Jānis

Personai ir uzņēmums, kurā viņa ir valdes priekšsēdētājs. Apgrozījums ik mēnesi ir tuvu 0. Persona pirms tam bija darba attiecībās citā uzņēmumā, taču šobrīd ir bezdarbnieka statusā un saņem bezdarbnieka pabalstu. Vai persona savā uzņēmumā var vadīt nodarbības, piemēram, konsultācijas par sociālajiem tīkliem? Viņas kompānija kā juridiska persona sniedz pakalpojumu, par ko tiek veikta pakalpojuma apmaksa (skaidrā ar kvīti vai ar pārskaitījumu). Apgrozījuma apmērs nepārsniegs 2500 EUR jeb 5 minimālās mēnešalgas, tātad nesasniegs slieksni, lai būtu jāmaksā apdrošināšanas iemaksas par vismaz 1 darbinieku vai valdes priekšsēdētāju. Attiecīgi persona ar savu uzņēmumu kā juridiska persona sniedz pakalpojumu, taču pati atrodas bezdarbnieka statusā un saņem bezdarbnieka pabalstu par iepriekšējo darba vietu, ja mēneša apgrozījums uzņēmumam nesasniedz 2500 EUR. Vai tā drīkst?

A
atbild:
11. aprīlī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. panta pirmās daļas 2. punkts noteic, ka tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās NVA ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”).

Atbilstoši likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteiktajam par darba ņēmēju uzskatāma persona, kas uz darba līguma pamata par nolīgto darba samaksu veic noteiktu darbu darba devēja vadībā. Šī likuma 1. panta otrās daļas (c) apakšpunkts noteic, ka par darba ņēmēju uzskatāms arī komercsabiedrības valdes loceklis, ja šai personai atlīdzība ir faktiski noteikta.

Tātad, ja persona ir komercsabiedrības valdes loceklis, taču par šo pienākumu pildīšanu nav noteikta atlīdzība (darba samaksa), persona nav uzskatāma par darba ņēmēju un saglabā tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu.

Savukārt, ja par valdes locekļa pienākumu pildīšanu personai tiek noteikta atlīdzība, persona uzskatāma par darba ņēmēju, un tas ir bezdarbnieka statusa zaudēšanas pamats.

Informācija par valdes locekļa tiesībām reģistrēties bezdarbnieka statusā izklāstīta Nodarbinātības valsts aģentūras tīmekļa vietnē.

Tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās NVA ir personai, kura meklē darbu, ir darbspējīga un gatava nekavējoties stāties darba attiecībās.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas