E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25970
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Tiesa var atlikt lietu nolūkā atjaunot laulāto kopdzīvi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2022
Edi

Labdien! Tā kā 01.05. stājas spēkā jaunais likums, sieva vēlas iesniegt prasību par šķiršanos. Apmēram gadu dzīvo citās vietās. Laulība ilga 11 gadus. Manā apgādībā ir divi bērni, no kuriem viens ir ar invaliditāti un māti nav normāli redzējis. Vēlētos saglābt laulību, jo, zinot personu, var nākt pie prāta. Un bērniem vajag mammu. Vai iespējams pēc jaunajiem likumiem kaut ko darīt lietas labā, vai arī mans viedoklis netiks ņemts vērā?

A
atbild:
20. aprīlī, 2022
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Civilprocesa likuma 240. pantam laulības šķiršanas lietu izskatīšanas atlikšana paredz, ka tiesa pēc savas iniciatīvas atliek lietas izskatīšanu nolūkā atjaunot laulāto kopdzīvi vai veicināt lietas mierīgu atrisinājumu. Pēc puses lūguma lietas izskatīšanu šajā nolūkā var atlikt arī atkārtoti.

Tiesa nevar atlikt lietas izskatīšanu, ja puses ir dzīvojušas šķirti vairāk nekā trīs gadus un pret izskatīšanas atlikšanu iebilst abas puses vai ja laulības šķiršana saistīta ar vardarbību pret laulāto, kurš pieprasa laulības šķiršanu, pret viņa bērnu vai laulāto kopīgo bērnu.

Savukārt mediācija, ko regulē Mediācijas likums, ir iespējama tikai tad, ja tam piekrīt abas puses, un tās ilgums ir atkarīgs no iesaistītajām pusēm. Mediācijas procesu uzsākot, mediators nedos padomus, taču sarunu procesa ceļā palīdzēs apzināt un izprast visu iesaistīto pušu arī bērnu intereses un vajadzības, kā arī rast risinājumus, kuri būtu piemērotākie tieši jūsu dzīves situācijai un vajadzībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas