E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25815
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kuram jāmaksā par darba apģērbu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. martā, 2022
Kristaps

Labdien! Kazino uzņēmums pieprasa, ka ir jāiegādājas specifisks darba apģērbs, kā arī kurpes. Vai darba devējs drīkst pieprasīt darbiniekam pašam no saviem līdzekļiem maksāt par apģērbu, kas ir nelietderīgs ārpus darba?

A
atbild:
29. martā, 2022
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Ja darba apģērbs ir aizsardzības līdzeklis, ko darbinieks valkā vai citādi lieto darbā, lai aizsargātu savu drošību un veselību no viena vai vairāku darba vides riska faktoru iedarbības, tad saskaņā ar MK noteikumu Nr. 372 “Darba aizsardzības prasības, lietojot individuālos aizsardzības līdzekļus” 6. punktu darba devējam ir bez maksas jānodrošina nodarbinātie ar aizsardzības līdzekļiem un jāveic pasākumi, kas nodrošina aizsardzības līdzekļu uzturēšanu darba kārtībā un atbilstību higiēnas prasībām saskaņā ar ražotāja instrukcijām (piemēram, aizsardzības līdzekļu glabāšanu, pārbaudi, tīrīšanu, dezinfekciju, remontu). Par šādu darba apģērbu prasīt atlīdzināt tā iegādi darba devējs nav tiesīgs.

Cita veida darba apģērba, piemēram, darba apģērba viesmīļiem vai pavāriem, lietošanas kārtību un citus aspektus parasti nosaka uzņēmuma iekšējās kārtības noteikumos vai darba līgumā, vai citā uzņēmuma dokumentā. Pastāv iespēja, ka darbinieks daļēji kompensē pēc viņa individuālajiem izmēriem šūta darba apģērba iegādi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas