E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25795
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Lai ieķīlātu lietu, jābūt tiesībām ar to brīvi rīkoties

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2022
Anna

Tēvs novēlēja māju man, bet ar dāvinājuma līgumu. Līgumā minēts, ka bez viņa rakstiskas piekrišanas nevar atsavināt un apgrūtināt ar lietu tiesībām. Bet nav minēts, ka nevar ieķīlāt šo te nekustamo īpašumu. Vai arī ieķīlāšana skaitās pie apgrūtinājumiem, kurus nevaru veikt bez viņa piekrišanas? Vai tomēr varu ieķīlat īpašumu bez viņa rakstiskas piekrišanas? Jo pie ķīlas tiesībām nekas nav minēts, nav ierakstu zemesgrāmatā.

A
atbild:
21. martā, 2022

Civillikuma 1294. pants noteic, ka par ķīlas tiesības priekšmetu var būt visas lietas, kuras atsavināt nav noteikti aizliegts, ne vien jau pastāvošas lietas, bet arī nākamās lietas, kā ķermeniskas (kustamas vai nekustamas), tā arī bezķermeniskas.

Civillikuma 1304. pants paredz, ka ķīlas tiesību var nodibināt ar līgumu, testamentu vai tiesas ceļā, savukārt 1305. pantā noteikts, ka ar līgumu vai testamentu nevar ieķīlāt lietu, ko aizliegts atsavināt.

Atbilstoši Civillikuma 1278. panta noteikumiem ķīlas tiesības ir tāda tiesība uz svešu lietu, uz kuras pamata šī lieta nodrošina kreditoram viņa prasījumu tādā kārtā, ka viņš var no tās dabūt samaksu.

Ar ķīlas līguma ierakstīšanu zemesgrāmatā tiek nodibināta hipotēka (nekustamas lietas ieķīlājums), kas atbilstoši Civillikuma 1367. panta noteikumiem pēc ierakstīšanas zemesgrāmatā dod kreditoram lietu tiesību uz ieķīlāto nekustamo īpašumu.

Tas nozīmē, ka, pastāvot aizliegumam bez dāvinātāja rakstiskas piekrišanas nekustamo īpašumu atsavināt un apgrūtināt ar lietu tiesībām, jums nav arī tiesību nekustamo īpašumu ieķīlāt bez dāvinātāja piekrišanas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas