E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25660
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Par nodokļiem no saimnieciskās darbības ienākuma, iznomājot kopīpašnieku zemi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2022
Andrejs

Labdien. Gribu iznomāt zemesgabalu uzņēmumam uz gadu. Zeme man kopīpašumā ar māsu. Līgumu slēdzu es. Vai to vajag pieteikt VID kā nereģistrējamu saimniecisko darbību mums abiem vai tikai man?

A
atbild:
13. martā, 2022
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts, ka pie fiziskās personas ienākumiem, par kuriem jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, tiek pieskaitīti ienākumi no nekustamā īpašuma (ēku, ēku daļu, dzīvokļu, zemes) iznomāšanas vai izīrēšanas.

Ņemot vērā minēto, faktiskais ienākumu guvējs ir nekustamā īpašuma īpašnieks – jūs un jūsu māsa –, un neatkarīgi no tā, kurš būs ienākuma saņēmējs, ienākumus, par kuriem jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, ir guvis nekustamā īpašuma īpašnieks.

Jebkura darbība, kas vērsta uz pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību (zemes noma), ir uzskatāma par fiziskās personas saimniecisko darbību. Pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas nekustamā īpašuma īpašniekam ir pienākums reģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam, norādot saimnieciskās darbības jomu, kurā maksātājs veiks saimniecisko darbību.

Tātad konkrētajā situācijā ir jāreģistrējas abiem īpašniekiem – jums un jūsu māsai.

Ja jūsu māsa vēlas jūs pilnvarot veikt nodokļu maksājumus un iesniegt gada ienākumu deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestā viņas vārdā, tad nepieciešama notariāli apliecināta pilnvara, ar kuru jūs kā pilnvarnieks varēsiet veikt šīs darbības. Turklāt pilnvarā nepieciešams konkrēti norādīt darbības, kuras pilnvarnieks ir tiesīgs veikt.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas