E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25644
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Laulības šķiršana, ja vienam no laulātajiem citās attiecībās ir gaidāma bērna piedzimšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. februārī, 2022
Anonīms

Labdien! Kā jārīkojas, ja mana sieva nepiekrīt šķirties, neskatoties uz to, ka mums nav kopīgo bērnu un nav kopīgā nekustamā vai kustamā īpašuma? Jau vismaz divus gadus mēs nedzīvojam kopā, un teikšu pat vairāk, man jau ir jaunā ģimene, kurā mums drīz jau piedzims bērns. Paldies par jūsu atbildi iepriekš.

A
atbild:
21. aprīlī, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Ja viens no laulātajiem nepiekrīt šķirties, tad otrs ir tiesīgs iesniegt prasības pieteikumu tiesā pēc piekritības un šķirt laulību tiesas ceļā.

Civillikuma 71. pants noteic, ka laulība uzskatāma par izirušu, ja nepastāv laulāto kopdzīve un nav vairs sagaidāms, ka laulātie to atjaunos. Saskaņā ar Civillikuma 72. pantu pieņemams, ka laulība ir izirusi, ja laulātie vismaz trīs gadus dzīvo šķirti. Un atbilstoši šā likuma 73. pantam laulātie dzīvo šķirti, ja viņiem nav kopīgas saimniecības un viens no laulātajiem noteikti negrib to atjaunot, noliedzot laulības kopdzīves iespējamību. Kopīga saimniecība var nepastāvēt arī tad, ja laulātie šķirti dzīvo kopīgā dzīvoklī.

Ja vienam no laulātajiem ir jaunas attiecības ar citu personu un šajā kopdzīvē ir gaidāma bērna piedzimšana, tad tiesa var šķirt laulību, pat ja laulātie dzīvo šķirti mazāk nekā trīs gadus. To nosaka Civillikuma 74. panta pirmās daļas 3. punkts.

Civilprocesa likuma 128. pantā ir noteikts, kas norādāms prasības pieteikumā.

Savukārt šā likuma 235.1 pantā ir noteikts, ka prasības pieteikumā papildus šā likuma 128. pantā noteiktajam norāda:

1) no kura laika puses dzīvo šķirti;

2) vai otrs laulātais piekrīt laulības šķiršanai;

3) vai puses ir vienojušās par bērna aizgādību, otra vecāka saskarsmes tiesības izmantošanas kārtību, uzturlīdzekļiem un laulības laikā iegūtās mantas sadali vai piesaka attiecīgus prasījumus.

Par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā ir maksājama valsts nodeva 145 eiro (to nosaka Civilprocesa likuma 34. panta pirmās daļas 2. punkts). Tāpat, iesniedzot prasības pieteikumu tiesā, ir jāapmaksā ar lietas izskatīšanu saistītie izdevumi – ja lietā ir viens prasītājs un viens atbildētājs tie ir 5,37 eiro.

Persona ir tiesīga vērsties pēc juridiskās palīdzības prasības pieteikuma sagatavošanā pie jebkura zvērināta advokāta vai jurista, kas praktizē ģimenes tiesību jomā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas