E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2560
Lasīšanai: 2 minūtes

Piedziņa nav vēršama pret laulātā atsevišķo mantu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūlijā, 2013
Laine Bērziņa

Laulātā un parādnieka pienākums ir pierādīt, ka konkrētā laulātā manta ir personas atsevišķā manta un tā nav pakļaujama piespiedu izpildei. Izlasot šo teikumu, netieku skaidrībā, kā to pierādīt, ka, piem., mana vīra automašīna ir viņa (uz viņa vārda) iegādāta laulības laikā, laulības līguma nav un nav ieteicams to noslēgt. Proti, vēlos pieteikt fiziskas pers. maksātnespēju par saviem pirms laulības paņemtiem neapmaksājamiem kredītiem.

A
atbild:
16. jūlijā, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

LV portālā sniegtajā konsultācijā Pierādīt laulātā atsevišķo mantu ir viņa pienākums ir izklāstīts, ka Civilprocesa likuma 570.panta 1.daļa nosaka, ka piedziņu vērš uz fiziskās personas mantu, arī uz šīs personas daļu kopīpašumā un laulāto kopmantā, kā arī likumā noteiktajos gadījumos – uz laulāto mantas kopību. Laulātā un parādnieka pienākums ir pierādīt, ka konkrētā laulātā manta ir personas atsevišķā manta un tā nav pakļaujama piespiedu izpildei un ka laulātā ienākumi ir viņa atsevišķā manta. 

Acīmredzot visvienkāršāk pierādīt to, kas ir. Pierādījumi ir gan ienākumi, gan ienākumu tēriņi, piemēram, par konkrēto pirkumu automašīnu - maksājumu apliecinājumi no bankas konta. 

Ja cilvēks nopietni nolēmis risināt parādsaistību problēmu, iespējams, jākonsultējas ar juristu, arī par visiem nepieciešamajiem dokumentiem, lai pierādītu objektīvo situāciju, un, kā paredz likums, piedziņa būtu iespējama tikai pret parādnieka mantu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas