E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25554
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Beznodokļu teritorija un IIN Latvijas pilsoņiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2022
Intars

Vai noteikumi par zemu nodokļu vai beznodokļu teritoriju attiecas arī uz iedzīvotāja ienākuma nodokli Latvijas pilsoņiem, kuri nav Latvijas nodokļu rezidenti, bet ir nodokļu rezidenti zemu nodokļu vai beznodokļu teritorijā?

A
atbild:
15. februārī, 2022

Saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 17. panta septiņpadsmito daļu neatkarīgi no jebkuriem šā likuma noteikumiem iedzīvotāju ienākuma nodokli ietur pēc 23 procentu likmes no visiem maksājumiem, ko fiziskās personas (Latvijas rezidenti vai nerezidenti, kuriem saskaņā ar šo likumu ir pienākums iesniegt Latvijā gada ienākumu deklarāciju) izmaksā juridiskajām, fiziskajām un citām personām, kuras atrodas, ir izveidotas vai nodibinātas Ministru kabineta noteikumos Nr. 819 “Noteikumi par zemu nodokļu vai beznodokļu valstīm un teritorijām” minētajās zemu nodokļu un beznodokļu valstīs vai teritorijās, ieskaitot maksājumus šo personu pārstāvjiem vai trešo personu kredītiestāžu kontos un maksājumus, kas veikti savstarpēja norēķinu ieskaita veidā, izņemot maksājumus par preču piegādēm personām, kuras atrodas, ir izveidotas vai nodibinātas Ministru kabineta noteikumos minētajās zemu nodokļu un beznodokļu valstīs vai teritorijās, ja šīs preces ir attiecīgās zemu nodokļu vai beznodokļu valsts vai teritorijas izcelsmes preces.

Tādējādi likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 17. panta septiņpadsmitās daļas tiesību normas paredz piemērot iedzīvotāju ienākuma nodokli maksājumiem personām (juridiskajām, fiziskajām un citām personām), kuras atrodas, ir izveidotas vai nodibinātas Ministru kabineta noteikumos minētajās zemu nodokļu un beznodokļu valstīs vai teritorijās, ja šos maksājumus veic fiziskās personas: Latvijas rezidenti vai nerezidenti, kuriem ir pienākums iesniegt Latvijā gada ienākumu deklarāciju.

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” tiesību normas neparedz izvērtēt to, kuras valsts pilsonis ir attiecīgā fiziskā persona.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas