SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
30. janvārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
23
23

VID: svarīgi laikus iesniegt paziņojumus par fiziskajai personai izmaksātajām summām

FOTO: Freepik

Lai gada ienākumu deklarācija (GID) tiktu aizpildīta korekti un iedzīvotāji laikus saņemtu pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli, Valsts ieņēmumu dienests (VID) aicina darba devējus iesniegt paziņojumus par fiziskajai personai izmaksātajām summām. Gada ienākuma deklarācijā redzamo nodokļu pārmaksas vai atmaksas summu ietekmē informācija, kas norādīta dokumentā “Paziņojums par fiziskajai personai izmaksātajām summām”.

Lai nepilnīga informācija (informācijas trūkums) neradītu darbiniekiem sarežģījumus gada ienākumu deklarācijas aizpildīšanā, uzņēmumi, organizācijas, biedrības, nodibinājumi un pašnodarbinātās personas tiek aicinātas iesniegt paziņojumus par fiziskajai personai izmaksātajām summām.

Paziņojumu par fiziskajai personai izmaksātajām summām VID aicina aizpildīt un iesniegt VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) sadaļā “Iedzīvotāju ienākuma nodokļa dokumenti”:

  • par darbiniekiem, ar kuriem darba attiecības ir bijušas visu 2023. gadu, paziņojums jāiesniedz par gadu līdz 2024. gada 1. februārim;
  • par darbiniekiem, ar kuriem darba attiecības beidzās pirms 2023. gada beigām, paziņojums jāiesniedz par mēnesi līdz tā mēneša 15. datumam, kurš seko darba attiecību izbeigšanai vai mēnesim, kurā darbinieks strādāja steidzamos, īslaicīgos vai vienreizējos darbos;
  • par fizisko personu ienākumiem, kuri nav saistīti ar algotu darbu, bet no kuriem iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir ieturams izmaksas brīdī, paziņojums jāiesniedz par mēnesi līdz ienākuma izmaksas mēnesim sekojošā mēneša 15. datumam;
  • par fizisko personu ienākumiem, kuri ir saistīti ar saimniecisko darbību, vai citiem ienākumiem, no kuriem nodoklis izmaksas brīdī nav jāietur, vai neapliekamiem ienākumiem, paziņojums jāiesniedz par gadu līdz 2024. gada 1. februārim.

Šogad visiem iedzīvotājiem, kuriem ir pienākums iesniegt gada ienākumu deklarāciju un kuriem veidojas budžetā maksājamais iedzīvotāju ienākuma nodoklis, VID automātiski aprēķinās nodokli, izmantojot savā rīcībā esošo informāciju, tostarp datus, kas saņemti no darba devējiem un saimnieciskās darbības veicējiem.

Tādēļ ir ļoti svarīgi, lai šie dati būtu pilnīgi un iesniegti laikus. Gada ienākuma deklarācijā redzamo nodokļu pārmaksas vai atmaksas summu ietekmē informācija, kas norādīta dokumentā “Paziņojums par fiziskajai personai izmaksātajām summām”. Ja aprēķina brīdī Valsts ieņēmumu dienestam pieejamie dati nav korekti, tad iedzīvotāju ienākuma nodokļa summa gada ienākumu deklarācijā būs jākoriģē.

Plašāku ieskatu tēmā var gūt, noskatoties videosemināru “Kā paziņot VID par cilvēkam izmaksāto ienākumu”, kas publicēts VID kontā sociālajā platformā “Youtube”, kā arī VID tīmekļvietnē, sadaļā Ienākumu veidu un papildu atvieglojumu veidu kodi”.

Tāpat iedzīvotāji tiek aicināti zvanīt uz VID konsultatīvo tālruni +371 67120000, kā arī uzdot savus jautājumus rakstiski VID EDS sadaļā “Sarakste ar VID”. Svarīgi, ka, zvanot uz konsultatīvo tālruni, ikviens var saņemt arī personificētu konsultāciju, ja vien zvana laikā pieslēdzas VID EDS un nosauc tur redzamo kodu.

Labs saturs
23
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI