E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25454
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļu maksātājam pienākumi pēc MUN maksātāja statusa maiņas jānoskaidro VID

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2022
Rita

Labdien! Līdz 03.12.2021. bija SIA, mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs. 31.12.21. palika tikai pats valdes loceklis (pensionārs). Iesniedzu ziņas ar 31.12.2021., ar kodu “25”. Šobrīd darbība apturēta. Kādi iesniegumi/informācija jāiesniedz VID? Paldies.

A
atbild:
04. februārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

No 2022. gada 1. janvāra tās sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA), kurām vēl bija mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statuss, to zaudēja, automātiski kļūstot par uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) maksātājām.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta iepriekš sniegto informāciju līdz 2022. gada 5. janvārim VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) bija jāiesniedz ziņas par darba ņēmēju – mikrouzņēmuma īpašnieku –, norādot mikrouzņēmuma darba ņēmēja statusa zaudēšanu ar 2021. gada 31. decembri (ziņu kods 25).

Savukārt, ja SIA valdes loceklim ir noteikta atlīdzība un par viņu ir veicamas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, tad EDS jāiesniedz ziņas par darba ņēmējiem, norādot ziņu kodu 11 – darba ņēmēja statusa iegūšana.

Darba ņēmējs ir komercsabiedrības valdes loceklis, ja atlīdzība ir faktiski noteikta, kā arī kapitālsabiedrības valdes loceklis, ja kapitālsabiedrībai taksācijas gada kārtējā mēnesī apgrozījums ir lielāks par Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru, kas reizināts ar koeficientu 5, un kapitālsabiedrībā šajā mēnesī nav neviena darba ņēmēja vai visiem darba ņēmējiem obligāto iemaksu objekts ir mazāks par Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru.

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā VID aicina zvanīt uz VID konsultatīvo tālruni 67120000 vai uzdot savu jautājumu rakstiski VID EDS sadaļā “Sarakste ar VID”. Zvanot uz VID konsultatīvo tālruni, ikviens var saņemt arī personificētu konsultāciju, ja vien zvanot pieslēdzas VID EDS un nosauc tur redzamo kodu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas