E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25429
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Izdevumu kompensācija parāda ārpustiesas atgūšanas procesā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2022
Kirils

Была задолженность в vivus.lv. Моим долгом занимался коллекторы SIA Julianus Inkasso потом моим долгом занималась SIA Konsultatīvā sabiedrība "Conventus" в итоге моё дело было продано SIA Paus Konsults где я оплатил долг и оплатил расходы на взыскание долга 17 EUR. Дело закрыто. Но SIA Julianus Inkasso и "Conventus" требуют тоже оплатить 17евро за расходы на взыскание долга за этоже дело. Обязан ли я платить им если они с меня не взыскали долг?

Bija aizņēmums no “Vivus”. Ar manu patādu nodarbojās SIA “Julianus Inkasso”, pēc tam to darīja SIA Konsultatīvā sabiedrība “Conventus”. Beigās manu parādu cedēja SIA “Paus Konsults”, kuram es samaksāju parādu un tā piedziņas izdevumus 17 eiro apmērā. Lieta tika slēgta. Bet “Julianus Inkasso” un “Conventus” arī pieprasa 17 eiro par parāda piedziņu. Vai man šī nauda jāmaksā, ja viņi parādu no manis neatguva?

A
atbild:
04. februārī, 2022

Parādu ārpustiesas atgūšanas procesu Latvijā reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums. Pamatojoties uz minēto likumu, tika izdoti Ministru kabineta 2013. gada 29. janvāra noteikumi Nr. 61 “Noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi”.

Noteikumu 2. punkts noteic, ka parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam ir tiesības no parādnieka pieprasīt, lai tas atlīdzinātu pamatotus parāda atgūšanas izdevumus, kas atbilst šādam pieļaujamam apmēram:

2.1. par rakstiska paziņojuma sagatavošanu un nosūtīšanu parādniekam, kurā sniegta informācija par parāda esību un aicinājums labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības, un par nepieciešamajām darbībām parādnieka faktiskās kontaktinformācijas noskaidrošanai, ja parādnieks nav sasniedzams, – kopā ne vairāk kā septiņus eiro;

2.2. par citām parāda atgūšanai papildus veiktajām darbībām – kopā ne vairāk kā 10 eiro parāda atgūšanas procesā, līdz parādnieks izpildījis maksājuma saistības pret parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju vai kreditoru.

Tādējādi, ja jūs esat apmierinājis SIA “Paus Konsults” prasījumus (parāds un parāda atgūšanas izdevumi), tad citu parāda atgūšanas pakalpojumu sniedzēju izdevumi par viena un tā paša parāda atgūšanu nav jāatlīdzina.

Ņemot vērā minēto, jums, noraidot SIA “Julianus Inkasso” un SIA Konsultatīvā sabiedrība “Conventus” prasījumus, ir jāiesniedz pierādījumi par to, ka esat samaksājis parādu un ar parāda atgūšanu saistītos izdevumus SIA “Paus Konsults”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas