E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25392
Lasīšanai: 3 minūtes
1
5
1
5

Kad sniedz atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. janvārī, 2022
Inese

Kāpēc cilvēkam ar darbspējas zaudējumu 80% nepiešķir kopšanas pabalstu? Pārvietojas ratiņkrēslā un dzīvo laukos.

A
atbild:
24. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Kopšanas pabalstu maksā personai, kurai sakarā ar invaliditāti smagu funkcionālu traucējumu dēļ ir nepieciešama īpaša kopšana. Atzinumu izsniedz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK).

VDEĀVK informācijā paskaidrots: komisija sniedz atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību saskaņā ar Ministru kabineta 2014. gada 23. decembra noteikumiem Nr. 805 “Noteikumi par prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kritērijiem, termiņiem un kārtību”.

Personai no 18 gadu vecuma, kurai noteikta I invaliditātes grupa šādu atzinumu sniedz atbilstoši šo noteikumu 8. pielikumā ietvertajiem priekšnoteikumiem:

  1. nepieciešama 24 stundu palīdzība un uzraudzība garīgo spēju ierobežojuma dēļ, ja ārstējošais psihiatrs personai ir konstatējis stabilus, ar ārstēšanu nekoriģējamus uzvedības traucējumus, kuru dēļ persona apdraud savu vai citu personu veselību, drošību vai dzīvību, vai
  2. pašaprūpes, mobilitātes un ar mājas dzīvi saistīto darbību novērtējums ir zemāks par 7 punktiem (novērtējumu pēc VDEĀVK pieprasījuma veic pašvaldības sociālā dienesta sociālais darbinieks vai pašvaldības sociālā dienesta ergoterapeits).

Atzinumu īpašai kopšanai sniedz vienlaikus ar lēmuma par invaliditāti pieņemšanu. Pieņemot lēmumu par invaliditāti, VDEĀVK vienlaikus izvērtē arī personas veselības un funkcionālā stāvokļa atbilstību atzinuma īpašai kopšanai izsniegšanas kritērijiem. Ja atzinums īpašai kopšanai nav sniegts pieņemot lēmumu par invaliditātes noteikšanu, to pēc lēmuma pieņemšanas var pieprasīt iesniedzot iesniegumu.

Ja, nosakot invaliditāti, personas veselības un funkcionālais stāvoklis neatbilst īpašas kopšanas nepieciešamības kritērijiem, bet invaliditātes perioda laikā personas veselības un funkcionālais stāvoklis mainās vai būtiski pasliktinās, pēc personas iesnieguma saņemšanas VDEĀVK veic atkārtotu ekspertīzi, lai noteiktu indikācijas īpašas kopšanas nepieciešamībai.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas