E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23998
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Naudas soda piespiedu izpilde tiek vērsta arī pret nepilngadīgu personu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. augustā, 2021
Vikija

Labdien! Nepilngadīga (17 gadi) bērnunama persona izdara pārkāpumu, un tai tiek piemērots sods. Naudas sods nav samaksāts. Vai, sasniedzot 18 gadu vecumu, piedziņu var vērst pret pārkāpēju?

A
atbild:
10. novembrī, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

Atbilstoši Administratīvās atbildības (AAL) likuma 6. pantam pie administratīvās atbildības ir saucama fiziskā persona, kura līdz administratīvā pārkāpuma izdarīšanas brīdim sasniegusi 14 gadu vecumu.

Minētajā pantā tāpat noteikts, ka nepilngadīgajiem vecumā no 14 līdz 18 gadiem par administratīvajiem pārkāpumiem piemēro audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus. Administratīvo sodu nepilngadīgajam vecumā no 14 līdz 18 gadiem piemēro, ja audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošana konkrētajā gadījumā nav lietderīga.

AAL 262. pants paredz, ka sodītajai personai piemērotais naudas sods pilnā apmērā samaksājams ne vēlāk kā viena mēneša laikā no dienas, kad stājies spēkā nolēmums par sodu.

Savukārt atbilstoši AAL 267. pantam:

  • ja nepilngadīgai sodītajai personai ir savi finanšu līdzekļi, naudas sodu maksā nepilngadīgā sodītā persona;
  • ja nepilngadīgai sodītajai personai nav savu finanšu līdzekļu, naudas sodu maksā nepilngadīgā likumiskie pārstāvji, izņemot gadījumus, kad nepilngadīgais ir nodots aprūpē audžuģimenei vai atrodas bērnu aprūpes iestādē.

Naudas soda izpildi var iedalīt divās stadijās: brīvprātīga izpildes stadija un piespiedu izpildes stadija. Ja sodītā persona naudas sodu samaksā brīvprātīgi pilnā apmērā likumā noteiktajā kārtībā un termiņā, tad tas uzskatāms par izpildītu brīvprātīgi, un piespiedu izpildes stadija neseko. Savukārt, ja sodītā persona nesamaksā naudas sodu brīvprātīgi pilnā apmērā likumā noteiktajā kārtībā un termiņā, seko piespiedu izpildes stadija, kuru veic zvērināts tiesu izpildītājs.[1]

Piespiedu izpilde tiek vērsta arī pret nepilngadīgu personu. Proti, saskaņā ar AAL 269. panta trešo daļu, ja sodītā persona ir nepilngadīgais, piespiedu izpildes ietvaros veicamās darbības vērš pret tā likumisko pārstāvi, izņemot gadījumus, kad nepilngadīgais ir nodots aprūpē audžuģimenei vai atrodas bērnu aprūpes iestādē

[1] Laura, J. Pamatodu izpilde. Administratīvo pārkāpumu tiesības: Administratīvās atbildības likuma skaidrojumi. Rīga, Tiesu namu aģentūra, 2020, 553. lpp.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas