E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25378
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Atļautais braukšanas ātrums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. janvārī, 2022
Antonija

Labdien! Pa skolas teritoriju gar sporta zāles durvīm iet asfaltēts ceļš. Lai skolēni tiktu uz skolas sporta laukumu, ir jāšķērso šis ceļš. Tur nav ne gājēju pārejas, ne guļošā policista, ne ceļa zīmju. Vai automašīnām tiešām tur ir priekšrocība, un vai tās var braukt ar 50km/h stundā? Kas par to atbild, un kas to kontrolē?

A
atbild:
24. janvārī, 2022

Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 101. punkts noteic, ka  apdzīvotās vietās visu transportlīdzekļu braukšanas ātrums nedrīkst pārsniegt 50 km/h, bet dzīvojamās zonās, daudzdzīvokļu namu pagalmos, degvielas uzpildes staciju un stāvvietu teritorijās – 20 km/h.

Ja pirms attiecīgā ceļa posma (pie izglītības iestādes) nav uzstādīta cita ātrumu ierobežojoša zīme (323. zīme “Maksimālā ātruma ierobežojums”, aizliegts braukt ar ātrumu (km/h), kas pārsniedz zīmē norādīto), tad šajā ceļa posmā pieļautais maksimālais braukšanas ātrums ir 50 km stundā.

Ja attiecīgajā ceļa posmā nav gājēju pārejas (535. un 536. zīme) (taisnā ceļa posmā), tad šādā situācijā gājējiem (kas šķērso brauktuvi) ir jādod ceļš autovadītājiem (transportlīdzekļu vadītājiem ir kustības priekšrocības).

Ja minētā ceļa posma šķērsošanā pastāv draudi mazāk aizsargātiem satiksmes dalībniekiem, ir pamats vērsties attiecīgajā pašvaldībā (nav zināms, kurā vietā atrodas minētā izglītības iestāde) vai šajā izglītības iestādē, kas varētu iniciēt ātruma samazināšanas ceļa zīmju uzstādīšanu un gājēju pārejas ierīkošanu.

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 6.panta 1. daļu ceļa pārvaldnieka pienākumos ietilpst satiksmes drošības organizēšana un nepieciešamo ceļa zīmju uzstādīšana.

Likuma “Par autoceļiem” 4. pants nosaka:

(1) Valsts autoceļi un to zemes, tai skaitā ceļu zemes nodalījuma joslas, ar visām šo autoceļu kompleksā ietilpstošajām būvēm ir Latvijas Republikas īpašums, kas nodots valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Latvijas Valsts ceļi" pārziņā.

(11) Atsevišķos gadījumos ar Ministru kabineta lēmumu valsts autoceļus un to zemes, tai skaitā ceļu zemes nodalījumu joslas, ar visām šo autoceļu kompleksā ietilpstošajām būvēm var nodot pašvaldību pārziņā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas