E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2537
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja nelikumīgi nozāģēti koki

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. jūnijā, 2013
Alfrēds Buls

Manā īpašumā noskaidrota persona/apsūdzētājs veica nelikumīgu koku nozāģēšanu (atbildība pēc Krimināllikuma 109.panta otrās daļas). Vai kāds var paskaidrot, vai nocirstie koki pēc to stumbru atdalīšanas no koka sakņu sistēmas (faktiski tie kļūst par kokmateriāliem - lietaskoksni/apaļkokiem) ir kustamā manta? Vai gadījumā, ja noziegumā apsūdzētais bez atļaujas, precīzāk nozog kokmateriālus, pret noziedzīgā nodarījuma izdarītāju ir tiesības celt apsūdzību pēc Krimināllikuma XVIII nodaļas, Noziedzīgi nodarījumi pret īpašumu 175.panta - Zādzība (1) Par svešas kustamas mantas slepenu vai atklātu nolaupīšanu (zādzība) — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām. Varbūt kāds var paskaidrot, ko nozīmē zādzība lielā apmērā. Kādi ir tās kritēriji!

A
atbild:
04. jūlijā, 2013
Laura Platace
LV portāls

Atbildi sniedz Tieslietu ministrijas pārstāve: Krimināllikuma 109.panta otrajā daļā paredzēta kriminālatbildība par patvaļīgu koku ciršanu, iznīcināšanu vai bojāšanu īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, mikroliegumā, parkā, skvērā, alejā vai vides un dabas resursu aizsardzības aizsargjoslā.

Vēršam uzmanību uz to, ka minētais noziegums tiešā veidā apdraud mežsaimniecības intereses, kas saistāmas ar aizsargājamu dabas teritoriju ilglaicīgu saglabāšanu, un tikai netiešā veidā apdraud arī īpašumtiesības.

Tādēļ šāds noziedzīgs nodarījums ir ietverts Krimināllikuma XI nodaļā „Noziedzīgi nodarījumi pret dabas vidi”, nevis Krimināllikuma XVIII nodaļā „Noziedzīgi nodarījumi pret īpašumu”. 

Papildus vēršam uzmanību uz to, Krimināllikuma 109.pantā nodarījuma priekšmets ir augošs koks. Savvaļā augošs koks ir piederīgs pie nekustamā īpašuma, tāpēc koks, kas vēl nav nozāģēts, nav atzīstams par kokmateriālu, t. i., kustamu mantu.

Gadījumā ja no cirsmas tiktu nozagti iepriekš sagatavoti kokmateriāli, tad - jā, šāds noziegums būtu atzīstams par svešas kustamas mantas nolaupīšanu (zādzību) saskaņā ar Krimināllikuma 175.pantu.

Attiecībā uz zādzību lielā apmērā ir nepieciešams skatīt likuma „Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” 20.pantu, saskaņā ar kuru atbildība par Krimināllikumā paredzēto noziegumu, kas izdarīts lielā apmērā, iestājas, ja nozieguma priekšmeta kopējā vērtība nodarījuma izdarīšanas brīdī nav bijusi mazāka par piecdesmit tajā brīdī Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu kopsummu. Priekšmetu vērtība nosakāma atbilstoši tirgus cenām vai tām pielīdzinātām cenām nodarījuma izdarīšanas laikā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas