E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25332
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Goda un cieņas aizskaršana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. janvārī, 2022
Ieva

Labdien! Kā man rīkoties, ja viena persona jau 1,5 gadus vajā mani? Sākotnēji viņa bojāja manu mantu, divas reizes uzbruka publiskā vietā, regulāri apceļ, grūsta ar mani saistītus cilvēkus. Es uz šīm provokācijām nekad neesmu atbildējusi. Pēc tam viņa izveidoja man profilu iepazīšanās portālā “Tinder”, pēc kā nolēmu rakstīt par viņu iesniegumu. Uz kādu mēnesi (pēc tam, kad viņu izsauca uz iecirkni) viņa nomierinājās, bet tad atkal sāka parādīties manas mājas tuvumā. Viņa nodarbojas ar emocionālu vardarbību, izsmej mani, un šobrīd viss ir aizgājis līdz tam, ka viņa izsmej mani un manus tuviniekus internetā. Viss aizgājis līdz tam, ka es nevēlos pamest māju, nomainīju pat uzvārdu, jo viņa regulāri to izsmej un publicē internetā ar to saistītus attēlus. Tāpat viņa publicē savā 6000+ sekotāju instagrama profilā manu cieņu un godu aizskarošu un pilnīgi nepatiesu un aizvainojošu informāciju un manas bildes. Un staigā pa pilsētu un izplata melus, man radot mentālu un emocionālu iztukšojumu, man nav vēlmes pamest mājas. Kādi būtu mani nākamie soļi, jo par iesniegumu, ko biju rakstījusi pagājušajā pavasarī, kriminālprocesu neiesāka, es vēlos saukt šo personu pie atbildības par manu morālo kaitējumu.

A
atbild:
19. janvārī, 2022

Jūsu aprakstītā situācija pirmšķietami atbilst Krimināllikuma 132.1 pantā noteiktajai noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmei vajāšana.

Minētais pants nosaka: par vairākkārtēju vai ilgstošu citas personas izsekošanu, novērošanu, draudu izteikšanu šai personai vai nevēlamu saziņu ar šo personu, ja tai ir bijis pamats baidīties par savu vai savu tuvinieku drošību, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Bez minētā jautājumā aprakstītā situācija atbilst arī Krimināllikuma 157. pantā noteiktajai noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmei neslavas celšana: (1) par apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošu izdomājumu tīšu izplatīšanu iespiestā vai citādā veidā pavairotā sacerējumā, kā arī mutvārdos, ja tā izdarīta publiski (neslavas celšana), soda ar probācijas uzraudzību vai ar sabiedrisko darbu vai ar naudas sodu; (2) par neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī soda ar probācijas uzraudzību vai ar sabiedrisko darbu.

Neskatoties uz to, ka uz jūsu sākotnējā iesnieguma pamata policija atteicās ierosināt kriminālprocesu (izriet no jautājuma), rekomendējam jums atkārtoti vērsties policijā ar iesniegumu, norādot, ka jau faktiskā vajāšana (noziedzīgais nodarījums) turpinās un iepriekš veiktā preventīvā darbība bija neefektīva, un joprojām ir apdraudēta jūsu un jūsu tuvinieku drošība, dzīvība un veselība.

Par spīti jautājuma krimināltiesiskajai dabai, jums arī ir iespēja vērsties pret savu tiesību aizskārēju civiltiesiskā kārtā, t. i., ar prasību par goda un cieņas aizskaršanu un neslavas celšanu.

Plašāk par goda un cieņas aizskaršanas jautājumiem lasiet LV portāla rakstā “Goda aizskaršana un neslavas celšana”. Jums ir tiesības vērsties pie vietnes “Tinder” administratoriem ar lūgumu dzēst viltus profilu.  Saistībā ar darbībām, ko minētā persona veic savā tīmekļa vietnes “Instagram” kontā, jums būtu jāievāc pietiekams pierādījumu daudzums (par prettiesisku jūsu personas datu apstrādi) un jāvēršas ar sūdzību Datu valsts inspekcijā. Bez minētā jums arī ir tiesības vērsties pie tīmekļa vietnes “Instagram” administratoriem (izskaidrojot situāciju) par šīs personas konta bloķēšanu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas