E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25321
Lasīšanai: 2 minūtes
1
7
1
7

Kad pārtraukumu ieskaita darba laikā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2022
Sergejs

Labdien! Es strādāju nakts maiņās pēc grafika trīs caur trīs. Darba laiks ir no 20.30 līdz 08.00. Pirms šī laika darba devējs apmaksāja visas stundas, kuras mēs bijām darbā, bet tagad norādīja, ka ņems nost stundu no katras nostrādātās maiņas, jo tas ir laiks, ko mēs tērējam atpūtai: 4 pauzes vienā nakts maiņā pa 10 min un 1 pusdienas 30 minūšu garumā. Vai tas ir korekti no darba devēja puses?

A
atbild:
20. janvārī, 2022
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Atbilstoši Darba likuma 130. panta pirmajai daļai darba laiks Darba likuma izpratnē ir laikposms no darba sākuma līdz beigām, kura ietvaros darbinieks veic darbu un atrodas darba devēja rīcībā, izņemot pārtraukumus darbā. Savukārt Darba likuma 141. panta pirmajā daļā noteikts, ka atpūtas laiks Darba likuma izpratnē ir laikposms, kura ietvaros darbiniekam nav jāveic viņa darba pienākumi un kuru viņš var izlietot pēc sava ieskata. Minētā panta otrajā daļa noteikts, ka atpūtas laiks ietver pārtraukumus darbā, diennakts atpūtu, nedēļas atpūtu, svētku dienas un atvaļinājumus.

Atbilstoši Darba likuma 145. panta otrajai daļai pārtraukumu neieskaita darba laikā, ja darba līgumā vai darba koplīgumā nav noteikts citādi. Tomēr, ja pārtraukuma laikā darbiniekam ir noteikts aizliegums atstāt savu darba vietu un darbinieks šo laikposmu nevar izmantot pēc sava ieskata, šāds pārtraukums saskaņā ar Darba likuma 145. panta trešo daļu ir ieskaitāms darba laikā un apmaksājams.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas