E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2532
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Uzvārda maiņu ir iespējams veikt ārvalstī

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. jūnijā, 2013
linda salta

Sveicināti, man jautājums mana brāļa vārdā. Viņš vēlētos nomainīt uzvārdu, bet dzīvo Anglijā, bet uz Latviju nav doma braukt. Jautājums ir, vai to var izdarīt Latvijas vēstniecībā un kādi dokumenti ir vajadzīgi. Viņam ir 24 gadi. Augustā viņam jāmaina pase, tāpēc domājam varbūt ir iespēja to izdarīt vienā gājienā.

A
atbild:
01. jūlijā, 2013
Laura Platace
LV portāls

Vispirms Jums ir jāņem vērā, ka uzvārda maiņu var veikt tikai noteiktu iemeslu dēļ. Latvijā personas vārda un uzvārda maiņas iemesli noteikti Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā.

Šī likuma 2.panta 1.daļa paredz, ka vārdu un/vai uzvārdu var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu. To var darīt šādu iemeslu dēļ:

  • vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā;
  • persona vēlas dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam pievienot otru vārdu. Vārds, kurš reģistrā ierakstīts pirmais, uzskatāms par pamatvārdu;
  • persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu;
  • persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā;
  • persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu, ja tas nav izdarīts, šķirot laulību, vai pēc laulības atzīšanas par spēkā neesošu;
  • personai mainīts dzimums.

Ja persona uzvārda maiņu vēlas veikt kāda no iepriekš minēto iemeslu dēļ, persona var mainīt uzvārdu un to ir iespējams izdarīt, atrodoties ārvalstī.

LR pilsoņiem, kas uzturas (pastāvīgi dzīvo) ārzemēs, ir iespēja veikt vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņu, personīgi iesniedzot iesniegumu attiecīgās valsts Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā pārsūtīšanai Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentam.

Iesniegums šajā gadījumā ir īpaša veidlapa, ko persona saņems un aizpildīs uz vietas LR diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā.

Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 5.pantā ir norādīti iesniegumam par uzvārda maiņu klāt pievienojamie dokumenti.

Tātad personai (Jūsu brālim), kas vēlas veikt uzvārda maiņu, līdzi jāņem pase un fotogrāfija (4,5 x 3,5 cm) un personīgi jādodas uz atrašanās valstī (šai gadījumā Anglijā ) esošo LR vēstniecību. Tajā jāaizpilda LR Dzimtsarakstu departamentam adresēts iesniegums par uzvārda maiņu.

Viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas tiek izskatīts un pieņemts lēmums (vai atteikums) par atļauju mainīt uzvārda ierakstu.

Rakstveidā saņemtā atļauja mainīt vārdu/uzvārdu ir derīga 30 dienas. Tas nozīmē, ka iepriekšminētās darbības ir jāveic pirms pases nomaiņas.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas