E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25283
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Dāvinājums ar uzlikumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2022
Staņislavs

Labdien! Noslēgts dāvinājuma līgums nekustamajam īpašumam ar apgrūtinājumu – nostiprinātām nekustamā īpašuma lietošanas tiesībām dāvinātājām līdz mūža galam un aizliegumu bez dāvinātāja rakstiskas atļaujas nekustamo īpašumu pārdot, dāvināt, mainīt vai citādi atsavināt, izīrēt, iznomāt, ieķīlāt vai citādi apgrūtināt ar lietu tiesībām. Vai gadījumā, kad iestājas dāvinātāja nāve, ko apliecina apliecība par nāves iestāšanos, apgrūtinājums tiek uzskatīts par atceltu, vai arī šo faktu ir nepieciešams apliecināt, vēršoties attiecīgā iestādē, lai veiktu ierakstu zemesgrāmatā? Vai tad, ja aizliegumā bez dāvinātāja rakstiskas atļaujas nekustamo īpašumu pārdot, dāvināt, utt. nav minēts ilgums – līdz mūža galam –, gadījumā, kad iestājas dāvinātāja nāve, ko apliecina apliecība par nāves iestāšanos, aizliegums arī tiek uzskatīts par atceltu, vai arī aizlieguma tiesības šajā gadījumā tiek mantotas?

A
atbild:
07. februārī, 2022
Olga Lauva
juriste

Parasti šāda veida personālservitūts ir nostiprināts nekustamā īpašuma dāvinājuma līgumā, kas ir noslēgts ar uzlikumu, par nekustamā īpašuma lietojuma tiesībām dāvinātājam līdz mūža galam. Šīs saistības noteiktas Civillikuma 1928. pantā. Tas nozīmē, ka personai ir tiešām nostiprinātas bezmaksas (bezatlīdzības) lietošanas tiesības uz nekustamo īpašumu līdz mūža galam.

Ja, piemēram, nekustamajam īpašumam mainās īpašnieks, persona, kurai ir nostiprinātas lietojuma tiesības mūža garumā, šīs tiesības saglabā, jo apgrūtinājums par bijušā īpašnieka lietojuma tiesībām līdz mūža galam ir reģistrētas zemesgrāmatā.

Nekustamais īpašums no lietojuma tiesību apgrūtinājuma tiek atbrīvots tikai līdz ar lietotāja nāvi.

Par apgrūtinājuma noņemšanu zemesgrāmatā aicinātu jūs tālāk vērsties pie zvērināta notāra ar attiecīgu lūgumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas