E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25263
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Vai par cita īpašnieka zemes lietošanu jāslēdz līgums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2022
Jānis

Labdien! Esmu zemes īpašnieks. Uz zemesgabala atrodas patstāvīgs būvju īpašums, no kura puse pieder man, otra puse pieder citai personai. Vai man kā zemes īpašniekam ir jāslēdz vienošanās par piespiedu nomu ar būvju kopīpašnieku?

A
atbild:
16. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja dalītā īpašuma situācijā, kad būve pieder vienai personai, bet zeme citai, līdz šim ir pastāvējušas zemes piespiedu nomas attiecības, bet spēkā esoša nomas līguma 2022. gadam nav, tad no 2022. gada būves īpašnieks maksā zemes likumiskās lietošanas maksu – 4% no zemes kadastrālās vērtības gadā.

Likumiskās zemes lietošanas tiesības regulē likums, un to īstenošanai nav nepieciešama līguma slēgšana. Taču vienoties var par dažādiem jautājumiem.

Ja zemes īpašnieks ir zināms, sasniedzams un ir zināma lietošanā esošās zemes platība, maksas samaksa ir jānodrošina ēkas īpašniekam pašam, jāaprēķina maksas apmērs un jāsamaksā.

Ja zemes platība nav zināma, īpašniekiem ir jāvienojas par platību.

Grozījumi likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” izbeidz piespiedu nomas tiesiskās attiecības, aizstājot tās ar zemes likumiskās lietošanas tiesībām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas