E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25237
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

Pašnodarbinātās tiesības uz pabalstiem, ja noteiktu laiku ir veiktas iemaksas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2022
Juta

Labdien! 2022. gada jūlijā plānoju doties bērna kopšanas atvaļinājumā. Kā man tiks aprēķināts maternitātes pabalsts un bērna kopšanas pabalsts, ja man ir šāda situācija: no 2020. gada decembra esmu reģistrēta kā pašnodarbināta persona skaistumkopšanas jomā. Sakarā ar valstī esošo nestabilo situāciju 2021. gada laikā strādāt, man ir bijusi iespēja tikai 5 mēnešus (ārkārtas situācija + 2 mēnešus es nestrādāju, jo vakcinējos tikai jūlijā, atļauju atsākt strādāt atguvu 25.07.2021.). Bet kopumā no 7 mēnešiem, kurus 2021. gada griezumā esmu strādājusi, mani ienākumi nav pārsnieguši izdevumus, līdz ar to man nav bijis jāiesniedz sociālās iemaksas. Šobrīd strādāju, ienākumi lēni aug.

A
atbild:
21. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispirms par sociālās apdrošināšanas pabalstu secību, kas sociāli apdrošinātai sievietei (darba ņēmējai vai pašnodarbinātajai, kas noteiktu laiku ir maksājusi obligātās sociālās iemaksas – 31,07%) ir šāda:  vispirms maternitātes pabalsts (par darbnespējas lapas B periodu pirms dzemdībām un pēc dzemdībām) un tad vecāku pabalsts. Atrašanās bērna kopšanas atvaļinājumā saistīta ar izmaksājamo vecāku pabalsta apmēru. Ja vecāku pabalsta saņēmējs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā (nestrādā kā darba ņēmējs, negūst ienākumus kā pašnodarbinātais), vecāku pabalstu izmaksā pilnā apmērā. Bērna kopšanas pabalsts (171 eiro mēnesī) tiek maksāts papildus – līdz bērna pusotra gada vecumam neatkarīgi no tā, vai vecāks strādā vai nestrādā.

Maternitātes pabalstu var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, kura grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ zaudē ienākumus un kurai ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B.

Pašnodarbinātajai personai, nosakot tiesības saņemt maternitātes pabalstu (par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku) tiek vērtēts, vai faktiski ir veiktas obligātās iemaksas tajā kalendāra gada ceturksnī, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (izsniegta darbnespējas lapa B), vai arī iepriekšējā ceturksnī pirms ceturkšņa, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Faktiski veiktas iemaksas nozīmē to, ka tās maksātas pēc pilnās pašnodarbinātā likmes – 31,07%

no summas, kas nav mazāka par minimālo mēneša darba algu (500 eiro), un tad pašnodarbinātai personai ir arī maternitātes un vecāku apdrošināšana un attiecīgie pabalsti.  Jo 10% iemaksas, ko pašnodarbinātie maksā no ienākuma līdz 500 eiro mēnesī, ir tikai pensiju apdrošināšanai.

Maternitātes pabalstam ir nepieciešams kvalifikācijas periods (jeb minimālais sociālās apdrošināšanas periods), tas ir, sociālās apdrošināšanas iemaksām maternitātes apdrošināšanai jābūt veiktām:

  • ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā dienai, no kuras  tiek izsniegta darbnespējas lapa B maternitātes pabalstam);
  • ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Maternitātes pabalstu rēķina no vidējās iemaksu algas, pašnodarbinātai personai – vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot trīs kalendāros mēnešus pirms gada ceturkšņa, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Maternitātes pabalsts ir 80% no aprēķinātās vidējās iemaksu algas.

Ja sievietei ir piešķirts maternitātes pabalsts, tad viņai ir tiesības arī uz vecāku pabalstu.

Vecāku pabalstam arī nosaka vidējo iemaksu algu. Vecāku pabalsta apmēru nosaka atkarībā no tā, kādu tā saņemšanas ilgumu izvēlas:

  • ja līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai, to aprēķinās 60% apmērā no jūsu vidējās iemaksu algas; 
  • ja līdz bērna pusotra gada vecumam, to aprēķinās 43,75% apmērā no jūsu vidējās iemaksu algas.

Informāciju individuālā situācijā par tiesību iegūšanu uz pabalstiem ieteicams noskaidrot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā: rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas