E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25193
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Tēva tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu un vecāku pabalstu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2022
Kintija

Labdien! Man ir daži jautājumi, ceru uz atbildi. Vai bērna tēvs var doties pilna laika bērna kopšanas atvaļinājumā, ja ir sociāli apdrošināts? Vai var tajā arī doties tad, ja vēl nav beidzies darba pārbaudes laika termiņš? Vai par dekrētā došanos ir jāiesniedz darba devējam iesniegums mēnesi pirms tam? Kāds ir šis iesniegums, ar roku rakstīts iesnieguma formā? Kad sākas dekrēts? Uzreiz pēc bērniņa piedzimšanas vai tikai pēc bērniņa reģistrēšanas? Un pēc kāda laika termiņa aprēķina pabalsta summu?

A
atbild:
11. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Par dekrēta atvaļinājumu ierasti turpina dēvēt sievietes grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, kurš sākas, kad izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību. Ja sieviete ir darba ņēmēja (vai pašnodarbinātā, kas maksājusi pilno sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi), viņa var saņemt maternitātes pabalstu. Pabalsta pirmo daļu izmaksā par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām, ja topošā māte līdz 12. grūtniecības nedēļai ir stājusies medicīniskajā uzskaitē. Pabalsta otro daļu par dzemdību atvaļinājuma 56 vai 70 kalendārajām dienām izmaksā pēc bērna piedzimšanas.

Vecāku pabalstu var saņemt viens no vecākiem, ja ir sociāli apdrošināts.

Ja bērna mamma izmanto tiesības uz maternitātes pabalsta otro daļu (pēc bērna piedzimšanas), tad bērna tēvs var pieprasīt vecāku pabalstu pēc tam. Jo vienlaikus abus pabalstus (par vienu un to pašu periodu) nemaksā.

Tiesībām saņemt vecāku pabalstu sociālās apdrošināšanas noteiktais kvalifikācijas periods ir:

  • ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (datums, no kura piešķir vecāku pabalstu) vai ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Vecāku pabalstu aprēķinātajā apmērā maksā, ja vecāks atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā (nestrādā). Ja vecāku pabalsta saņēmējs strādā, pabalstu izmaksā 30% apmērā.

Darba likuma 156. pants katram darbiniekam dod tiesības izmantot pusotru gadu ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu līdz bērna astoņu gadu vecumam. Bērna kopšanas atvaļinājumu pēc darbinieka pieprasījuma piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām. Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.

Tātad – iesniegumam jābūt rakstveidā. Kādā veidā uzrakstītais iesniedzams, tiek noteikts uzņēmuma, iestādes iekšējos dokumentos. Ja darbiniekam pārbaudes laikā šī kārtība nav zināma, jāpajautā darba devējam.

Darba likumā nav noteikts ierobežojums pieprasīt bērna kopšanas atvaļinājumu pārbaudes laikā.

Pārbaudes laika noteikumi ir regulēti Darba likuma 46. pantā un 47. pantā. Proti: pārbaudes termiņš nedrīkst būt ilgāks par trim mēnešiem. Minētajā termiņā neieskaita pārejošas darbnespējas laiku un citu laiku, kad darbinieks nav veicis darbu attaisnojošu iemeslu dēļ. Pārbaudes laikā darba devējam un darbiniekam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu trīs dienas iepriekš. Darba devējam, uzteicot darba līgumu pārbaudes laikā, nav pienākums norādīt šāda uzteikuma iemeslu.

Tiesības uz pabalstiem nosaka, pabalstus aprēķina, piešķir un izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Katra pabalsta pieprasīšanai ir jāiesniedz iesniegums. Visus iesniegumus var iesniegt portālā latvija.lv.

VSAA mājaslapā publicētajā informācijā Pabalsti ģimenēm ar bērniem ir izklāsts par katru pabalstu, gan kā tie pieprasāmi, gan kad pieprasāmi. Ja ir neskaidrības saistībā ar pabalstiem, jāsazinās ar VSAA.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas