E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25151
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kā rēķina maternitātes un vecāku pabalstu pēc bērna kopšanas atvaļinājumiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2022
Inga

Kā tiek aprēķināts maternitātes un bērna kopšanas pabalsts, ja tiek plānots trešais bērns bez laika, kad atgriežos darbā? Pirmajā dekrētā devos 02.01.2020., otrais dekrēts pārklājās un sākās 21.07.2021.

A
atbild:
10. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja darba ņēmēja dodas grūtniecības atvaļinājumā pirms nākamā bērna dzimšanas, kad vēl turpinās iepriekšējais bērna kopšanas atvaļinājums vai arī pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, tad viņai ir tiesības gan uz maternitātes, gan vecāku pabalstu.

Maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums.

Ja visā vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā alga nav bijusi pārejoša darba nespēja grūtniecības/dzemdību atvaļinājumu, bērna kopšanas atvaļinājumu dēļ, tad vidējo iemaksu algu nosaka par 12 mēnešu periodu, atkāpjoties līdz pirmajam mēnesim, kurā bija iemaksu alga.

Arī vecāku pabalstam apmēra noteikšanai vidējo iemaksu algu aprēķina līdzīgi.

Ja dzimst bērni ar mazu vecuma starpību, no jauna aprēķināto vecāku pabalstu salīdzina ar vecāku pabalstu, kāds bija aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu. Izmaksā vienu, apmēra ziņā lielāko pabalstu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas