E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25109
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Mantojuma atstājēja tiesības mantot

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. decembrī, 2021
Ilze

Labdien! Ir aizritējis gandrīz gads, kopš mammas nāves. Viņa mantojumā mums ir atstājusi dzīvokli, kura vērtība ir aptuveni 3000 eiro, un savus parādus, kuri veido apmēram 15 000 eiro. Vai, pieņemot mantojumu, man būs jāatmaksā arī parāds, kuru veido šī lielā summa, vai tikai tas parāds, par kuru pieņemu mantojumu, proti, 3000 eiro? Kas notiek, ja gada laikā nepiesakos uz mantojumu? Vai es tāpat mantošu parādus? Vai, piemēram, nevienam nepiesakoties uz mantojumu, dzīvoklis nonāks izsolē, un man būs iespēja to iegādāties?

A
atbild:
17. augustā, 2022
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 705. pantu ar mantojuma iegūšanu uz mantinieku līdz ar mantojuma atstājēja tiesībām pāriet arī visas viņa saistības, izņemot tīri personiskās.

Atbilstoši Civillikuma 707. pantam mantojuma atstājēja kreditoriem ar saviem prasījumiem jāvēršas pie mantinieka, kuram, ja nepietiek no mantojuma, parādi jāsamaksā no paša mantas, bet citādā ziņā, šos parādus samaksājot, jāievēro mantojuma atstājēja noteikumi.

Ņemot vērā minēto, saskaņā ar Civillikuma 708. pantu no 707. pantā uzliktā pienākuma – atbildēt par mantojuma atstājēja parādiem ar savu paša mantu – mantinieks var atsvabināties, ja viņš izlieto inventāra tiesību, t. i., likumā noteiktajā laikā sastāda visa mantojuma inventāru.

Civillikuma 693. pantā ir noteikti mantojuma pieņemšanas termiņi.

Ikvienam kreditoram (tai skaitā pašvaldībai, piemēram, ja īpašumam ir nekustamā īpašuma parāds) ir tiesības vērsties pie zvērināta notāra un lūgt sākt mantojuma lietu. Ja mantinieki nepiesakās, zvērināts notārs pieņem lēmumu par mantojuma lietas izbeigšanu, uzskaitot kreditorus, kas atbilstoši Civillikumam pieteikuši savas kreditora prasības. Zvērināts notārs notariālā akta izrakstu par mantojuma lietas izbeigšanu nosūta zvērinātam tiesu izpildītājam, kurš uz saņemtā akta izraksta pamata uzsāk lietu par bezmantinieku mantu.

Ja mantinieki nav pieteikušies mantojumam vai ir atraidījuši mantojumu, zvērināts notārs izbeidz mantojuma lietu, konstatējot, ka manta atzīstama par bezmantinieka mantu. Saskaņā ar Civillikuma 416. pantu tā pieder valstij.

Teorētiski nekustamais īpašums varētu nonākt izsolē, bet jānorāda, ka bezmantinieka mantai valsts patur pirmtiesības uz īpašumu, – ja valsts vai pašvaldība piesakās uz bezmantinieka īpašumu, izsolē nekustamais īpašums nenonāk. Nekustamā īpašuma tiesu izpildītāju izsoles tiek rīkotas elektroniskajā izsoļu tīmekļvietnē.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas