E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25020
Lasīšanai: 2 minūtes

BKA atlikušo daļu darbinieks var izmantot līdz bērna astoņu gadu vecumam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. decembrī, 2021
Kristīne

Labdien! Īsumā jautājums ir par to, vai drīkst pārtraukt bērna kopšanas atvaļinājumu ātrāk. Vai tas jāpaziņo kādam dienestam (darba devējam ir paziņots), un vai šo neizmantoto daļu var izmantot kādreiz vēlāk? Bērnam 2022. g. janvārī paliek 1,6 gadi, un viņš sāks bērnudārza gaitas. Savukārt māte savā darbavietā ir uzrakstījusi atlūgumu (dzīvesvietas maiņas dēļ) arī no 2022. g. janvāra, jo ar janvāri ir jāsāk jaunas darba attiecības citur. Bērna kopšanas atvaļinājums bija plānots līdz martam, taču dažādu apsvērumu dēļ jāuzsāk jaunas darba attiecības jau janvārī.

A
atbild:
17. decembrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Bērna kopšanas atvaļinājumu piešķir darba devējs, bet apmaksā valsts VSAA personā.

Līdz ar to, ja esat darba devējam iesniegusi uzteikumu, tad jūsu BKA tiks pārtraukts līdz ar darba attiecību izbeigšanas dienu attiecīgajā uzņēmumā.

Darba likuma 156. pants noteic, ka ikvienam darbiniekam ir tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu sakarā ar bērna dzimšanu vai adopciju. Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Bērna kopšanas atvaļinājumu pēc darbinieka pieprasījuma piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām. Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu. Laiku, kuru darbinieks pavada bērna kopšanas atvaļinājumā, ieskaita kopējā darba stāžā.

Tas nozīmē, ka jūs varēsiet izmantot atlikušo BKA daļu pēc savas vēlēšanās, iesniedzot jaunajam darba devējam iesniegumu par BKA izmantošanu. Jāņem vērā, ka šo atvaļinājuma periodu valsts jums vairs neapmaksās, jo, visticamāk, bērns jau būs pārsniedzis vecumu, par kādu valsts maksā bērna kopšanas pabalstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas