E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24972
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Zaudējumu atlīdzināšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. decembrī, 2021
Anna

Labdien! Ir izraisīta avārija ar manu mašīnu, pati nebiju pie stūres, atrados citā Latvijas galā. Cilvēks bez atļaujas brauca ar auto un bija alkohola reibumā. Mana automašīna vairs nav lietojama. Cilvēks, kurš vadīja auto, teica, ka samaksās automašīnas vērtību, bet jau mēnesi atrunājas un izvairās no naudas atdošanas, kaut piedāvāju maksāt pa daļām, atteicās, solīja izmaksāt visu summu. Biju policijā, rakstīju iesniegumu, mani atzina par cietušo. Kā man rīkoties tālāk? Esmu bez automašīnas, naudas citas iegādei nav. Kārtot tiesas ceļā? Kādas ir manas iespējas atgūt zaudēto? Vai man ir tiesības prasīt morālo kompensāciju? Ļoti daudz nervu tika sabojāts, izteikti pat draudi, par ko teicu, ka rakstīšu iesniegumu. Vai var, lūdzu, pa punktiem, ar ko sākt? Vai jāiet pie jurista? Un cik maksā tiesas izdevumi, un kurš tos sedz, es vai vainīgais? Kādas ir manas izredzes kaut ko atgūt? Summa ir paliela. Un samierināties ar tik lielu zaudējumu nevēlos. Uzzināju, ka cilvēkam, kas sadauzīja automašīnu, ir jāatzīmējas probācijas dienestā par citu likumpārkāpumu. Paldies par atbildi.

A
atbild:
21. decembrī, 2021

Lai pilnvērtīgi saņemtu juridiski pamatotu viedokli savā lietā, rekomendējam jums vērsties pie jurista, kas, iepazīstoties ar visiem lietas materiāliem, varēs sniegt kvalificētu situācijas skaidrojumu.

Krimināllikuma 350. pants nosaka:

(1) Kompensācija ir naudas izteiksmē noteikta samaksa, ko persona, kura ar noziedzīgu nodarījumu radījusi kaitējumu, samaksā cietušajam kā gandarījumu par morālo aizskārumu, fiziskajām ciešanām un mantisko zaudējumu.

(2) Kompensācija ir krimināltiesisko attiecību noregulējuma elements, ko apsūdzētais samaksā brīvprātīgi vai uz tiesas nolēmuma vai prokurora priekšraksta par sodu pamata.

(3) Ja cietušais uzskata, ka ar kompensāciju nav atlīdzināts viss radītais kaitējums, viņam ir tiesības prasīt tā atlīdzināšanu Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā. Nosakot atlīdzības apmēru, jāņem vērā kriminālprocesā saņemtā kompensācija.

(4) Pieprasot atlīdzību civiltiesiskā kārtībā, cietušais ir atbrīvots no valsts nodevas.

(5) Nolēmums kriminālprocesā par personas vainu ir saistošs civillietu izspriešanā.

Saskaņā ar Civillikuma 1635. pants paredz, ka katrs tiesību aizskārums, tas ir, katra pati par sevi neatļauta darbība, kuras rezultātā nodarīts kaitējums (arī morālais kaitējums), dod tiesību cietušajam prasīt apmierinājumu no aizskārēja, ciktāl viņu par šo darbību var vainot.

Kā tas izriet no jautājuma, jūs esat vērsusies tiesībsargājošās instancēs, un uz jūsu iesnieguma pamata tika ierosināts kriminālprocess, kurā jūs tikāt atzīta par cietušo. Prasību par mantiskā un nemantiskā kaitējuma atlīdzināšanu ir iespējams celt civiltiesiskā kārtībā, atbilstoši Civilprocesa likuma 96. panta 3. daļai likumīgā spēkā stājies tiesas spriedums krimināllietā, prokurora priekšraksts par sodu, kā arī lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu uz nereabilitējoša pamata ir obligāts tiesai, kas izskata lietu par tās personas civiltiesisko atbildību, par kuru pieņemts attiecīgais nolēmums, vienīgi jautājumā par to, vai noziedzīgā darbība vai bezdarbība notikusi vai to izdarījusi vai pieļāvusi tā pati persona. Līdz ar to cietušajam nebūs jāpierāda tiesā, ka noziedzīgais nodarījums ir izdarīts, jo tas jau ir apstiprināts tiesas spriedumā krimināllietā.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 539. panta 1. daļas 2. punktu šā likuma noteiktajā tiesas spriedumu izpildes kārtībā izpildāmi tiesas nolēmumi un prokurora lēmumi vai priekšraksti krimināllietās daļā par mantiskajām piedziņām. Ja krimināllietā ir izlemta civilprasība par mantisko zaudējumu un nemantiskā kaitējuma atlīdzināšanu, tad šis nolēmums izpildāms Civilprocesa likuma noteiktajā kārtībā.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta 1. daļas 4. punktu no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos ir atbrīvoti prasītāji prasībās par noziedzīga nodarījuma rezultātā radušos materiālo zaudējumu un morālā kaitējuma atlīdzināšanu. Līdz ar to, ceļot prasību civilprocesa ietvaros, jūs būsiet atbrīvota no tiesas izdevumu samaksas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas