E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24950
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Kādu nodokļu režīmu izvēlēties

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. decembrī, 2021
Agrita

Labdien! Kāds būtu visizdevīgākais saimnieciskās darbības modelis, ja strādāju vispārējā nodokļu režīmā un papildus vēlos nodarboties un pelnīt naudu ar savu hobiju: tūrisma gida profesijā. Ienākumi nebūtu lieli, līdz 1000 eiro mēnesī. Kādi nodokļi būtu jāmaksā, ņemot vērā, ka visu laiku tiek strādāts vispārējā nodokļu režīmā? Paldies!

A
atbild:
13. decembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiziskai personai jāreģistrē saimnieciskā darbība, un tā var izvēlēties vispārējo nodokļu režīmu (maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas) vai mikrouzņēmumu nodokli.

Vispārējā nodokļu režīmā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, no gada apliekamā ienākuma reizi gadā maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), savukārt par katru ceturksni, kurā ir ienākumi, veic obligātās iemaksas.

IIN gada ienākumam līdz 20 004 eiro ir 20%.

Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, ja mēnesī ienākumi ir lielāki par 500 eiro mēnesī, 31,07% apmērā jāveic vismaz no 500 eiro. Iemaksas 31,07% var veikt arī no visa pašnodarbinātā ienākuma. Taču, ja maksā tikai no 500 eiro, no starpības starp faktiskajiem ienākumiem un 500 eiro, jāmaksā 10% iemaksas: pensiju apdrošināšanai.

Mikrouzņēmumu nodokli (MUN) maksā no apgrozījuma (ieņēmumiem). MUN nodokļa likmes ir: 25% apgrozījumam līdz 25 000 eiro gadā.

MUN ietver gan sociālās iemaksas, gan iedzīvotāju ienākuma nodokli. No samaksātā nodokļa 80% tiek novirzīti nodokļu maksātāju apdrošināšanas iemaksām, 20% ir IIN.

MUN deklarācija jāiesniedz par katru ceturksni, kurā bijuši ieņēmumi. Par gadu deklarācija nav jāiesniedz.

MUN maksātājs, kurš paralēli strādā algotu darbu, algai nevar izmantot neapliekamo minimumu un nodokļa atvieglojumus.

Nodokļu režīma izvēlē ir pašam jārēķina, kurš režīms ir izdevīgāks, jo ir svarīgi ne tikai tas, kādi ir ieņēmumi, bet arī tas, vai ir un kādi ir izdevumi, jo MUN maksātājs (atšķirībā no IIN maksātāja) tos atskaitīt no apliekamā ienākuma nevar.

Informācija par nodokļiem ir atrodama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļa vietnē.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas