E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24832
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1
1
1

Kā apliecināt stāžu, ja darba grāmatiņā nav ieraksta par atlaišanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. novembrī, 2021
Dace

Labdien! Par manām darba attiecībām ar firmu SIA “Atlantic Leisure services Riga” no 1994. gada 15. februāra līdz 1994. gada 25. oktobrim darba grāmatiņā ieraksts ir tikai ar zīmogu pirmajā datumā, taču nav zīmoga par beigu datumu. Firma bija Lielbritānijas pilsoņu, kuri pameta Latviju, nefiksējot darba grāmatiņā mana darba beigas, nodibinājums. Tagad nevaru pierādīt, ka par mani minētajā periodā ir maksāti nodokļi un esmu bijusi nodarbināta. Valsts arhīvā par šo kompāniju datus neatrodu. Vai tas nozīmē, ka es nekādā veidā nevaru pierādīt, ka esmu strādājusi minēto laikposmu?

A
atbild:
07. decembrī, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sanita Letapura, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Tiesību normas nosaka, ka no 1991. gada 1. janvāra līdz 1995. gada 31. decembrim apdrošināšanas stāžu veido darba periodi, kuru laikā ir veiktas vai bija jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas saistībā ar to, ka persona šajā laikā ir bijusi darba ņēmēja statusā un darba devējs normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir bijis reģistrēts kā sociālās apdrošināšanas iemaksu veicējs (sociālā nodokļa maksātājs). Attiecīgo darba periodu apliecina ar darba grāmatiņu (darba līgumu grāmatiņu), kolhoznieka darba grāmatiņu, darba līgumu un dokumentiem par tā izpildi, kuros ir norāde par attiecīgā darba perioda pabeigšanu vai arhīvu izziņu.

Ierakstus darba grāmatiņā par darbu ņem vērā apdrošināšanas perioda pierādīšanai, ja ieraksts par pieņemšanu darbā ir pamatots ar atsauci uz dokumentu un ir norādīts dokumenta numurs un izsniegšanas datums, bet ieraksts par atlaišanu no darba līdz 1992. gada 30. jūlijam ir pamatots ar atsauci uz dokumenta numuru un tā izdošanas datumu. No 1992. gada 31. jūlija var nebūt atsauces uz dokumenta numuru un tā izdošanas datumu, bet jābūt norādei uz atlaišanas iemeslu. Ierakstam par atlaišanu no darba jābūt apliecinātam ar attiecīgā uzņēmuma, organizācijas vai iestādes vadītāja, vai viņa pilnvarotas personas parakstu un uzņēmuma, organizācijas vai iestādes zīmogu, vai personāla struktūrvienības zīmogu.

Apdrošināšanas perioda pierādīšanai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) izvērtē arī citus dokumentus, kuri iesniegti papildus iepriekš minētajiem dokumentiem.

Ja dokumentus neizdodas iegūt, pastāv iespēja vērsties tiesā ar lūgumu konstatēt juridisko faktu.

Detalizētāku informāciju var iegūt, rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai vēršoties jebkurā VSAA nodaļā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas