E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24831
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Transportlīdzekļa īpašniekam jāatlīdzina zaudējumi, kas nodarīti ar viņa neapdrošināto spēkratu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. novembrī, 2021
Anna

Labdien! Es pārdevu savu auto bez apdrošināšanas un nepārrakstīju to uzreiz, bet pēc mēneša. Tajā laikā, kamēr auto vēl nebija pārrakstīts un CSDD nebija pieteikta īpašnieka maiņa, jaunā īpašniece sasita citas personas auto, par kuru no manis tiek piedzīts sods 3000 eiro apmērā. Pretenzijas pieteikumā par zaudējumu atlīdzināšanu ir teikts, ka esmu īpašnieks, bet vadītājs ir persona, kurai pārdevu savu auto. Tā kā naudas sods tiek piedzīts no manis, kaut mana kļūda bija, ka uzticējos cilvēkam, vēlējos noskaidrot, kādas ir manas iespējas šajā situācijā nemaksāt šo piedzīto summu?

A
atbild:
25. novembrī, 2021
Sandis Zellis
jurists

Transportlīdzekļa faktisks valdījums (turējums) nerada īpašumtiesības – jeb bez transportlīdzekļa īpašnieka pārreģistrācijas transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā īpašumtiesības uz konkrēto transportlīdzekli saglabājas jums. Tādēļ transportlīdzekļa īpašniekam ir uzmanīgi jāpārdomā, vai un kam ļaut izmantot savu spēkratu.

Atbilstoši minētā likuma 20. panta ceturtajai daļai ir jāveic mehāniskā transportlīdzekļa īpašnieka, valdītāja un turētāja civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana likumos un citos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Attiecīgi Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma 3. panta pirmā daļa noteic, ka obligātās apdrošināšanas objekts ir transportlīdzekļa īpašnieka vai tiesīgā lietotāja civiltiesiskā atbildība par ceļu satiksmes negadījumā nodarīto zaudējumu trešajai personai. Savukārt minētā panta otrā daļa noteic, ka īpašnieka civiltiesisko atbildību par katru ceļu satiksmē lietoto transportlīdzekli, noslēdzot apdrošināšanas līgumu, apdrošina ikviens transportlīdzekļa īpašnieks vai, ja transportlīdzeklis nodots tirdzniecībā, – tirdzniecības uzņēmums (komersants). Ja īpašnieks nodevis lietošanā citai personai transportlīdzekli, par kuru nav noslēgts apdrošināšanas līgums vai transportlīdzekļa lietošanas laikā ir beidzies apdrošināšanas līguma termiņš, apdrošināšanas līgumu īpašnieka vārdā slēdz transportlīdzekļa tiesīgais lietotājs. Transportlīdzekļa īpašniekam ir pienākums noslēgt apdrošināšanas līgumu, ja to nav noslēdzis transportlīdzekļa tiesīgais lietotājs.

Minētā likuma 41. panta otrā daļa noteic, ka transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs cita starpā ir tiesīgs iesniegt regresa prasību (par zaudējumu piedziņu) pret ceļu satiksmes negadījumā zaudējumu nodarījušā transportlīdzekļa īpašnieku, ja nav apdrošināta īpašnieka civiltiesiskā atbildība. Līdz ar to konkrētajā gadījumā Jums ir pienākums segt zaudējumus, kas nodarīti citiem ceļu satiksmes dalībniekiem ar Jūsu īpašumā esošu transportlīdzekli, kas likumā noteiktajā kārtībā negadījuma brīdī nav ticis apdrošināts.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas