E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24819
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Pārcelšanās ar bērnu uz ārzemēm un otra vecāka viedoklis

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. novembrī, 2021
Gunita

Labdien! Stāsts ir par bērna tēvu. Dzīvoju ar viņu 5 gadus, bet esmu šķīrusies un tagad esmu citās attiecībās. Mums ir divi kopīgi bērni. Vecākais (5) pie viņa dzīvo, jaunākais (2) pie manis. Vēlos pārcelties pie drauga dzīvot uz ārzemēm ar visu bērnu, bet bērna tēvs pateica, ka bērnu neļaušot vest prom. Taču, dzīvojot Latvijā, bērna tēvs ļoti reti vēlas tikties ar bērnu. Principā varbūt labi, ja nedēļā reizi paņem viņu uz pāris stundām pie sevis. Un visu laiku regulē man dzīvi, ko es drīkstu darīt un ko nedrīkstu. Pat saistībā ar manu privāto dzīvi arī. Visu laiku jaucas manās attiecībās un cenšas tikai ieriebt man caur bērnu, kaut pats to noliedz, ka tā neesot, bet ir tieši otrādi. Aizliedz ar bērnu kaut kur doties. Runājot par došanos uz ārzemēm ar bērnu. Vai ir jābūt no bērna tēva piekrišanai par to, ka mans bērns ar mani pārceļas dzīvot uz ārzemēm? Kur es varētu vērsties? Vai ar advokātu tādas lietas risina? Bez bāriņtiesas?

A
atbild:
03. janvārī, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Ja personu laulība ir šķirta, tad pušu noslēgtā vienošanās (šķirot laulību pie notāra) vai arī spēkā stājies tiesas spriedums par laulības šķiršanu var saturēt informāciju par to, vai pēc laulības šķiršanas pusēm kā bērnu vecākiem turpināsies kopīga aizgādība vai arī vienam no vecākiem tiek noteikta atsevišķa aizgādība par bērnu vai bērniem.

Ja attiecīgs dokuments informāciju par atsevišķo aizgādību nesatur, tad vecākiem ir kopīga aizgādība par bērniem. Tātad par bērnu dzīvē svarīgiem jautājumiem ir jālemj abiem vecākiem, un bērna dzīvesvietas maiņa ir viens no šādiem jautājumiem.

Viens no vecākiem šādā gadījumā nevar vienpersoniski pieņemt lēmumu par bērna dzīvesvietas maiņu.

Tas ir noteikts Civillikuma 178. panta otrajā daļā: ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo. Šā panta trešā daļa noteic, ka jautājumos, kas var būtiski ietekmēt bērna attīstību, vecāki lēmumu pieņem kopīgi. Vecāku domstarpības izšķir bāriņtiesa, ja likumā nav noteikts citādi.

Vairāk par pārcelšanos ar bērnu uz ārzemēm var izlasīt portālā iepriekš publicētajās atbildēs uz līdzīgiem jautājumiem, piemēram, “Vai drīkst pārcelties ar bērniem uz ārzemēm bez otra vecāka piekrišanas” šeit vai “Ja vecāki nevar vienoties par bērnu pārcelšanos uz dzīvi ārzemēs” šeit.

Tāpat persona ir tiesīga saņemt individuālu konsultāciju pie jebkura ģimenes tiesību jautājumos praktizējoša zvērināta advokāta vai jurista, uz konsultāciju līdzi vēlams paņemt visus attiecīgos dokumentus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas