E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24796
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
13
13

Kāds ir nodoklis ienākumam no akciju pārdošanas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. novembrī, 2021
Guns

Cik procentu valsts nodevā ir jāmaksā no kapitāla pieauguma (tīrās peļņas) par pārdotām akcijām, ja viens darījums ir noticis vienā mēnesī? Fiziskai personai virs 711 eiro apmēram 2015. vai 2016. gadā bija jāsāk maksāt no peļņas par pārdotajām akcijām –, kā tas ir šogad, vai tas vispār vēl ir spēkā, un, ja vēl ir spēkā, tad, kādi ir limiti 2021. gadā?

A
atbild:
07. decembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

No akciju pārdošanas ienākuma jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (nevis nodeva). Ienākumam no kapitāla pieauguma piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi 20% apmērā. Ienākumu no akciju pārdošanas deklarē kā kapitāla pieaugumu, iesniedzot deklarāciju par ienākumu no kapitāla pieauguma.

Deklarācijas iesniegšanas termiņu ietekmē ceturksnī gūtā ienākuma apmērs:

  • ja personas (Latvijas rezidenta) kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem ceturksnī pārsniedz 1000 eiro, deklarāciju par ienākumu no kapitāla par gūto ienākumu iesniedz VID vienreiz ceturksnī līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam. Aprēķinātā nodokļa summu iemaksā vienotajā nodokļu kontā līdz tā mēneša 23. datumam, kurā iesniegta deklarācija par ienākumu no kapitāla;
  • ja personas kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem ceturksnī nepārsniedz 1000 eiro, tad deklarācija jāiesniedz līdz nākamā gada 15. janvārim, aprēķinātā nodokļa summu iemaksā vienotajā nodokļu kontā līdz 23. janvārim.

Tas noteikts likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 19. panta 5.3 daļā. Jūsu minētajos gados 711,14 eiro bija nevis ienākums, kuru pārsniedzot, jāmaksā nodoklis, bet gan mēneša summa, kura ietekmē deklarācijas iesniegšanas termiņu.

Pārskata perioda deklarācijas DK forma par ienākumu no kapitāla pieauguma un informācija par tās aizpildīšanu atrodama Ministru kabineta 2018. gada 30. oktobra noteikumos Nr. 662 “Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijām un to aizpildīšanas kārtību”.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas