E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24792
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai ģimenes pabalstus var saņemt, uz laiku pārceļoties uz citu ES valsti

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. novembrī, 2021
Laura

Labdien! Interesē jautājums par dekrētu un bērnu kopšanas atvaļinājumu pēc bērna piedzimšanas. Vīrs dzīvo un strādā Vācijā, taču es esmu grūtniece, uzskaitē esmu Latvijā. Vēlos dzemdēt Vācijā, dekrēta laikā un bērna kopšanas atvaļinājuma laikā padzīvot pie vīra Vācijā. Vai tas ir iespējams, turpinot saņemt bērna kopšanas naudu Latvijā?

A
atbild:
13. decembrī, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Simona Innus-Pāvelskopa, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 4. panta pirmajā un trešajā daļā noteikto tiesības uz valsts sociālajiem pabalstiem ir personām, kuras pastāvīgi dzīvo Latvijā un kuru bērni pastāvīgi dzīvo Latvijā.

Savukārt gadījumos, kad bērna vecāki dzīvo un/vai strādā dažādās Eiropas Savienības vai Eiropas ekonomiskās zonas dalībvalstīs, ģimenes pabalsti tiek nodrošināti, ievērojot šādus prioritātes noteikumus:

1) ja nodarbināts ir viens no vecākiem, tad atbildīga par pabalstu izmaksu pilnā apmērā ir šī vecāka nodarbinātības valsts. Savukārt, ja nodarbināti ir abi bērna vecāki, tad ģimenes pabalstus pilnā apmērā izmaksā tā vecāka nodarbinātības valsts, kurā dzīvo bērns. Abos šajos gadījumos otra vecāka dzīvesvietas vai nodarbinātības valsts veic abu valstu ģimenes pabalstu apmēru salīdzināšanu un starpības gadījumā nodrošina tās izmaksu.

2) ja dalībvalstīs mēneša laikā mainās kompetence piešķirt ģimenes pabalstus, iestāde, kura izmaksāja ģimenes pabalstus atbilstoši tiesību aktiem, saskaņā ar kuriem pabalsti piešķirti mēneša sākumā, veic šo pabalstu izmaksu līdz noteiktā mēneša beigām. Ar nākamā mēneša pirmo datumu ģimenes pabalstu izmaksu uzsāk cita dalībvalsts.

Tātad, ja māmiņa ir nestrādājoša Latvijā un dzīvos ar bērnu pie tēva Vācijā, Vācija būs atbildīga par ģimenes pabalstu nodrošināšanu šai ģimenei. Ja māmiņa Latvijā ir strādājoša, bet ar bērnu dzīvos Vācijā pie tēva, primāri atbildīgā valsts būs Vācija, bet, ja salīdzinot pabalstu apmērus, izrādīsies, ka Latvijas ģimenes pabalstu apmērs ir lielāks, Latvija piemaksās ģimenei starpību. Savukārt, kad māmiņa ar bērnu atgriezīsies Latvijā, Latvija maksās ģimenes pabalstus pilnā apmērā, bet Vācija piemaksās starpību, ja Vācijas ģimenes pabalstu apmērs būs lielāks.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas