E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2477
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Ieturējuma procenti no darba samaksas – pēc nodokļu nomaksas

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūnijā, 2013
Jānis

Labdien! Manam darba devējam ir iesniegts tiesu izpildītāja rīkojums par uzturlīdzekļu piedziņu ar norādi, ka līdz parāda dzēšanai ieturējumi izdarāmi, saglabājot darba samaksu 50% apmērā no minimālās mēneša darba algas. Vēlos noskaidrot, vai man ir tiesības pieprasīt, lai darba devējs izmaksā 50% no minimālās mēneša darba algas, t.i., Ls 100 un nevis mazāku summu, jo šobrīd atvelk arī nodokļus un saņemu būtiski mazāku summu. Paldies!

A
atbild:
19. jūnijā, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Civilprocesa likuma 594.pants (Ieturējumu apmērs no parādnieka darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem) nosaka gan to, ka no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā - saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas, gan arī to, ka ieturējumu apmēru aprēķina no summas, kas parādniekam jāsaņem pēc nodokļu samaksas.

Likuma regulējumā nav norādes par to, ka iespējama cita, atšķirīga normas piemērošana darba samaksas saņēmējam, kas nozīmētu, ka tādā veidā tiek samazināts piedzītais uzturlīdzekļu apmērs.

Civilprocesa likuma 551.pants nosaka, ka darba devējam ir jāpilda tiesu izpildītāja rīkojums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas