E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24755
Lasīšanai: 4 minūtes

Termiņuzturēšanās atļauju var saņemt arī radinieks līdz trešajai pakāpei sānu līnijā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2021
Iveta

Labdien! Mans dzīvesbiedrs ir trešās valsts pilsonis. Dzīvesbiedram ir Latvijas pilsonība. Un dzīvesbiedrs Latvijā dzīvo jau 36 gadus. Vai dzīvesbiedra brāļadēls var saņemt darba uzturēšanās atjauju Latvijā bez darba devēja uzaicinājuma? Jo radi dzīvo Latvijā.

A
atbild:
02. decembrī, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

Atbilstoši Imigrācijas likuma 23. pantam termiņuzturēšanās atļauju minētā likumā noteiktajā kārtībā ārzemniekam ir tiesības pieprasīt reizi kalendāra gadā uz laiku, kas nepārsniedz sešus mēnešus, ja viņš ir Latvijas pilsoņa vai Latvijas nepilsoņa, vai pastāvīgās uzturēšanās atļauju saņēmuša ārzemnieka radinieks līdz trešajai pakāpei taisnā līnijā vai līdz trešajai pakāpei sānu līnijā vai arī svainis līdz trešajai pakāpei.

Tātad reizi kalendāra gadā uz laiku, kas nepārsniedz sešus mēnešus, jūsu dzīvesbiedra brāļa dēls var saņemt termiņuzturēšanās atļauju sakarā ar ģimenes apvienošanu.

Ja mērķis Latvijā ir nodarbinātība, trešo valstu pilsoņiem pastāv virkne ierobežojumu gan ieceļošanai (vīza), gan uzturēšanās nosacījumiem (uzturēšanās atļauja), gan nodarbinātībai (tiesības uz nodarbinātību), turklāt darba devējs uzņemas pilnu atbildību gan par ārzemnieka nodarbinātību (t.sk. ierobežojumi attiecībā uz atalgojumu), gan uzturēšanos (t.sk. dzīvesvieta un veselības aprūpe), gan nepieciešamības gadījumā izraidīšanas izdevumiem.

Trešās  valsts pilsoņa darbā iekārtošanās procesa galvenie soļi ir šādi:

  • trešo valstu pilsoņus drīkst pieņemt darbā tikai tad, ja vakance ir brīva ne mazāk kā 10 darba dienas (šādas vakances oficiāli tiek reģistrētas Nodarbinātības valsts aģentūras CV un vakanču portālā);
  • trešo valstu pilsoņu īslaicīgai nodarbinātībai darba devējs Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē iesniedz ielūguma pieprasījumu, bet ilglaicīgai nodarbinātībaiizsaukuma pieprasījumu (apstiprināts ielūgums kalpo par pamatu vīzas un tiesību uz nodarbinātību piešķiršanai, savukārt apstiprināts izsaukums kalpo par pamatu vīzas (ieceļošanai), uzturēšanās atļaujas un tiesību uz nodarbinātību piešķiršanai);
  • vīza kopā ar tiesībām uz nodarbinātību var būt par pamatu īslaicīgai nodarbinātībai (vīza tiek izsniegta uz apstiprināta ielūguma pamata);
  • ilglaicīgai nodarbinātībai ārzemniekam ir nepieciešama uzturēšanās atļauja (Dokumentus uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē ir tiesīgi iesniegt tie trešo valstu pilsoņi, kuriem ir derīga citā Šengenas līguma valstī izsniegta uzturēšanās atļauja, ir tādas valsts pilsonis, kuras pilsoņiem ieceļošanai Latvijas Republikā nav nepieciešama vīza vai ir derīga vīza ar tiesībām uz nodarbinātību.  Pārējie trešo valstu pilsoņi uzturēšanās atļauju pieprasa Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstī. Uzturēšanās atļauju izsniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.).

Lai saņemtu precīzu informāciju par konkrēto situāciju, aicinām sazināties ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (kontaktinformāciju var meklēt šeit).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas