E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24709
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par neskaidrībām darba samaksas aprēķinā jāvēršas pie darba devēja

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. novembrī, 2021
Sanna

Mana darbavieta, kas ir valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību, par 5 dienu slimošanu (nav Covid-19, bija atvērta A darbnespējas lapa) pārbaudes laikā nav man izmaksājusi algu. Kā tas likumiski ir iespējams? Paldies!

A
atbild:
22. novembrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Saskaņā ar Darba likuma 46. panta otru daļu darbiniekam noteiktais pārbaudes termiņš nedrīkst būt ilgāks par trim mēnešiem, un šajā termiņā neieskaita pārejošas darbnespējas laiku.

Darba devējam ir pienākums izmaksāt no saviem līdzekļiem slimības naudu arī tiem darbiniekiem, kuri ir pieņemti uz pārbaudes laiku. Slimības lapas A apmaksa notiek vispārējā kārtībā atbilstoši likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 36. pantā noteiktajam: pirmo dienu neapmaksā, par 2. un 3. darba nespējas dienu – maksā ne mazāk kā 75%, no 4. līdz 10. dienai – ne mazāk kā 80% apmērā no vidējās izpeļņas. Darba devējs slimības naudu izmaksā par tām dienām, kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā.

Informācija par aprēķināto darba samaksu, tostarp slimības pabalstu, tiek atspoguļota algas lapiņā.

Visi jautājumi, kas skar darba tiesiskās attiecības, pirmām kārtām ir jārisina uz vietas, vēršoties ar jautājumu pie darba devēja. Tāpēc jums var ieteikt lūgt darba devējam izskaidrot darba samaksas aprēķinu. Darba devējs nevar atteikties sniegt šādu paskaidrojumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas