E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24704
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Kā no pagalma aizvākt betona stabu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. novembrī, 2021
Agnese

Labdien! Mūsu nesen iegādātā nekustamā īpašuma (Liepājas pilsētas teritorijā) sētā atrodas betona stabs bīstamā stāvoklī, kuru esam atbalstījuši ar papildu stabiem. Mūsu zemes gabalam šis stabs nav nostiprināts zemesgrāmatā kā apgrūtinājums. No sadales skapja, kas neatrodas mūsu īpašumā, iet elektrības vads zem zemes uz kaimiņu īpašumu, tad tas caur vadiem zem zemes pienāk mūsu mājai, no mūsu mājas zem zemes elektrības vads aiziet līdz stabam un tālāk no staba uz pašvaldības īpašumu pa elektrības gaisa vadiem. Mūsu un pašvaldības īpašuma pārvaldītāja vārdā rakstījām vēstuli “Sadales tīkliem” par bīstamo situāciju, bet atbildes vietā saņēmām vēstuli ar projektēšanas uzdevumu. Sanāk tā, ka mums nekādas kompensācijas saistībā ar šo stabu nav veiktas, stabs ir bīstamā situācijā, bet “Sadales tīkli” uzskata, ka mums ir jāveic par saviem līdzekļiem gan projektēšanas darbi, gan būvdarbi. Kā mums rīkoties šādā situācijā, lai šis stabs vai nu tiktu nomainīts, vai vadi līdz pašvaldības īpašumam tiktu izbūvēti zem zemes? Vai tiešām mums vieniem pašiem par visu ir jāmaksā?

A
atbild:
22. novembrī, 2021

AS “Sadales tīkls” ir pārbaudījusi situāciju ar minēto īpašumu. Šajā teritorijā vēsturiski ir saglabājies betona balsts, kas nodrošina elektroapgādi klientam Ģenerāļa Dankera ielā. “Sadales tīkla” speciālisti ir apsekojuši teritoriju un konkrēto balstu, pārliecinoties, ka tas ir drošā tehniskā stāvoklī. Vienlaikus jānorāda, ka šajā apkaimē līdz 2022. gada beigām ir ieplānoti elektrotīkla modernizācijas darbi, kuru laikā plānots demontēt arī šo betona balstu ar gaisvadu līnijas risinājumu, to aizstājot ar kabeļļīniju, pa kuru turpmāk tiks nodrošināta elektrības piegāde lietotājam Ģenerāļa Dankera ielā.

Konkrētās zemes īpašnieks iepriekš ir vērsies “Sadales tīklā” ar aicinājumu betona balstu demontēt saistībā ar to, ka tas traucē pagalma rekonstrukcijas darbiem. “Sadales tīkls” atbilstoši normatīvajiem aktiem sagatavoja un nosūtīja klientam tehniskos noteikumus, kas jāņem vērā, ja klients lemtu šo balstu pārvietot pēc paša iniciatīvas. Tāpat esam sazinājušies ar klientu, lai informētu, ka plānoto modernizācijas darbu laikā šo balstu paredzēts demontēt līdz 2022. gada beigām. Ja teritorijas īpašnieks ir gatavs līdz tam nogaidīt, tad balsta demontāža no saviem līdzekļiem nebūs jāapmaksā.

Savukārt, ja klients uz sev piederošā zemes īpašuma esošo balstu vēlas pārvietot nekavējoties, tad atbilstoši Enerģētikas likumam un Aizsargjoslu likumam viņš var ierosināt šī objekta pārvietošanu (vai demontāžu), to veicot par saviem līdzekļiem. “Sadales tīkla” atbildība šādā situācijā ir sagatavot un klientam nosūtīt attiecīgus tehniskos noteikumus.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas