E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2470
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Ja nav parāda, drošības nauda ir jāatmaksā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2013
Rolands

Labdien! Nesen pārvācos uz vienistabas dzīvokli, kura platība ir 13 kv. Līgums starp mani un izīrētāju ir noslēgts. Mēnesī jāmaksā 110 ls + elektrība. Iemaksāju par pirmo mēnesi un drošības naudu 110 ls. Pirms ievācos dzīvoklī, izīrētāja brīdināja, ka dzīvoklī ir plānas sienas. Pirmo nedēļu nodzīvoju bez lieka diskomforta, taču otrajā nedēļā bija perfekti dzirdamas balsis aiz sienas, un dažādi trokšņi. Katru dienu trokšņu intensitāte ir dažāda, citreiz no rīta plkst. 6.00 jau dzirdamas sarunas, nelīdz nekādi aušu aizbāžņi. Devos pie kaimiņa un palūdzu, lai nedaudz klusāk runā, bet atbildes vietā dabūju tikai noraidījumu. Fiziski vai morāli ietekmēt man nav tiesību. Taču es neuzskatu, ka vainojami nebūtu kaimiņi, manuprāt izīrētājai bija jānovērš sākumā šī problēma, pirms ielaist īrnieku. Rezultātā es izjūtu lielu diskomfortu, jo nevaru pat parunāt pa telefonu, zinādams, ka viss ir dzirdams. Vai es varu lauzt līgumu un dabūt atpakaļ savus 110 ls? Līgumā norādīts, ka man kā īrniekam ir tiesības pārtraukt līgumu, mēnesi iepriekš brīdinot. 110 latu vērts mazs dzīvoklis ar defektu, kas liedz pilnvērtīgi dzīvot, ir gana labs iemesls. Kā arī līgumā nav norādīts nekāds naudas sods par to, ja vēlos lauzt līgumu, vai drošības nauda tiktu paturēta tādā gadījumā.

A
atbild:
17. jūnijā, 2013
ZAB "Kalniņa, Lapsa un partneri"
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts

 Atbilstoši likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 12.1 panta normām Jūs, slēdzot dzīvojamās telpas īres līgumu, esat iemaksājis drošības naudu. Likums nosaka - līgumu slēdzot, līgumā ir jāparedz drošības naudas apmērs, samaksas, dzēšanas un atmaksāšanas kārtība un termiņi.

Tātad pirmām kārtām būtu jāskatās, kas noteikts Jūsu līgumā. Kā norādāt, tad varat uzteikt īres līgumu vienu mēnesi iepriekš. Attiecīgi pēc mēneša līgums tiek izbeigts, un, ja Jums nav parāda par īri un saņemtajiem pakalpojumiem, izīrētājam ir pienākums Jums atmaksāt atpakaļ saņemto drošības naudu dzīvojamās telpas atbrīvošanas dienā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 124 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas