E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13533
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Īres maksas parādu var segt no iemaksātās drošības naudas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2018
Kristaps

Lūdzu pastāstiet, kam ir domāta un kas tieši ir drošības nauda, īrējot dzīvokli? Man situācija ir tāda, ka īrēju dzīvokli un pēc dažiem mēnešiem tiešām apnika izīrētāju terors, un nolēmu pateikt par izvākšanos, paziņoju to. Līgumā noteikts, ka var lauzt līgumu jebkurā laikā. Un tagad man ir palicis pēdējais maksājums, tas ir 270 eiro, un viss, bet ievācoties iemaksāju 370 eiro drošības naudu, es tāpat zinu, ka viņi man to neatdos, tāpēc uzskatu, ka šo 270 eiro pēdējo maksājumu par komunālajiem pakalpojumiem un īri nemaksāšu, lai ņem no drošības naudas. Bet īpašnieki man atbild, ka drošības nauda man ir nepieejama, ja es nenodzīvoju 1 gadu. Tad kam ir domāta drošības nauda? Līgumā nekas tāds nav rakstīts par 1 gadu. Šajā gadījumā ja samaksāju pēdējo maksājumu 270 eiro, tad viņi vēl patur manu drošības naudu tā vai tā, un tā vienkārši viņiem tiek kabatā, nevis maksājumu segšanai vai tamlīdzīgi. Kā labāk rīkoties, jo viņi man joprojām raksta un pieprasa maksāt pēdējo maksājumu?

A
atbild:
04. janvārī, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Likuma "Par dzīvojamo telpu īri" 12.1 pantā ir teikts: "Dzīvojamās telpas īres līguma saistību izpildes nodrošināšanai izīrētājs, slēdzot dzīvojamās telpas īres līgumu, ir tiesīgs prasīt no īrnieka drošības naudas iemaksu, paredzot līgumā tās apmēru, samaksas, dzēšanas un atmaksāšanas kārtību un termiņus. Ja īrnieks, īres līgumam izbeidzoties, ir parādā izīrētājam īres maksu vai maksu par pakalpojumiem, kā arī par īrētajā telpā nodarītajiem zaudējumiem, parāds tiek dzēsts un zaudējumi atlīdzināti no drošības naudas.

Izīrējot valstij vai pašvaldībai piederošu dzīvojamo telpu, drošības nauda nedrīkst pārsniegt attiecīgās dzīvojamās telpas 12 mēnešu īres maksas apmēru."

Tātad drošības nauda telpu izīrētājam/iznomātājam ir aizsardzības mehānisms pret iespējamiem zaudējumiem, ko citā veidā būtu ļoti sarežģīti vai pat neiespējami atgūt. Piemēram, īrnieks pēkšņi pazūd, paliekot parādā kārtējos maksājumus, vai ir īrētajai telpai nodarījis bojājumus.

Zvērināts advokāts Jānis Lapsa uzsver, ka drošības nauda saskaņā ar likumā noteikto ir kā sava veida depozīts. "Ja, dzīvojamās telpas īres/nomas tiesiskajām attiecībām beidzoties, drošības nauda nav izmantota līguma saistību izpildes nodrošināšanai vai izmantota daļēji, tā visā pilnībā vai tās atlikusī daļa atdodama īrniekam ne vēlāk kā tajā pašā dienā, kad dzīvojamā telpa tiek atbrīvota (ja īres līgumā nav noteikts citādi)."

Neiepazīstoties ar konkrēto īres līgumu, sīkāku skaidrojumu nav iespējams sniegt, jo ir svarīgs katrs īres līgumā minētais nosacījums. Piemēram, termiņš, cik ilgi iepriekš jābrīdina iznomātājs par īres līguma izbeigšanu pēc īrnieka iniciatīvas. Saskaņā ar likumu izīrētājs par īres līguma izbeigšanu jābrīdina rakstiski mēnesi iepriekš. Vēl ir jautājums – vai un kas īres līgumā teikts par dzīvojamo telpu nodošanu un pieņemšanu, izbeidzot īres attiecības, lai konstatētu, vai nav kādi bojājumi, kas radījuši īpašniekam zaudējumus un kompensējami no drošības naudas.

Kamēr īres līgums ir spēkā, tik ilgi arī turpinās īres attiecības un īrniekam ir pienākums kārtot noteiktos maksājumus. Normatīvajos aktos nekas nav minēts par drošības naudas saistību ar dzīvojamās telpas īri gada garumā (iespējams, tas ir Jūsu īres līguma termiņš), un te atkal svarīgas ir līguma nosacījumu nianses.

Izsmeļoša informācija par Jūs interesējošo jautājumu atrodama LV portāla rakstā "Drošības nauda, rokas nauda: atšķirība, līgumi, maksāšanas kārtība".

Ja domstarpības ar izīrētāju nav atrisināmas, nepieciešama jurista konsultācija.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas