E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24346
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
8
8

Kā jānoformē rezolūcija uz procesuāla dokumenta

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. septembrī, 2021
Vitolds

Policijas darbinieks pieņem lēmumu rezolūcijas veidā, noformējot to nevis uz procesuālā lēmuma veidlapas (brīvas vietas trūkuma dēļ), bet uz citas baltas lapas, un pievieno lietas materiāliem. Vai to lapu ar amatpersonas rezolūciju var attiecināt uz lēmumu/lietu? Kādi normatīvie akti regulē rezolūcijas noformēšanu uz procesuālā lēmuma veidlapas, proti, vai atļauts rakstīt rezolūcijas tekstu starp lēmuma rindām vai lēmuma otrajā pusē, kura ir tukša jeb neaizpildīta? Iepriekš pateicos par sniegto palīdzību.

A
atbild:
18. oktobrī, 2021
Olga Lauva
juriste

Kriminālprocesa likums neparedz prasības, piemēram, kādā veidā un formā amatpersonai ir jāsagatavo rezolūcija uz procesuālā dokumenta. Tomēr rezolūcijas kā dienesta atzīmes noformēšanas prasības regulē 2018. gada 4. septembra Ministru kabineta noteikumi Nr. 558 “Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas kārtība”, un rezolūcijas noformēšanai iestādes ņem vērā Tieslietu ministrijas Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas vadlīnijas (turpmāk – vadlīnijas), ko ir izstrādājusi pastāvīga Tieslietu ministrijas darba grupa dokumentu izstrādāšanas jautājumos.  

Saskaņā ar vadlīniju 10.6.2. punktu rezolūciju dokumentā raksta, lai dotu uzdevumu attiecīgā dokumenta izpildei. Tādēļ rezolūciju jācenšas rakstīt skaidri un salasāmi. Uz papīra dokumenta rezolūciju ieteicams rakstīt tā, lai rezolūcija nenosegtu kādu dokumenta teksta vai rekvizīta daļu. Minētais ir svarīgi, lai nemazinātu dokumenta informatīvo funkciju, kā arī lai vēlāk nebūtu problēmu izgatavot šā dokumenta atvasinājumu.

Rezolūciju ieteicams rakstīt dokumenta pirmsteksta zonas brīvajā vietā, lai tā būtu viegli pamanāma. Rezolūciju nav ieteicams rakstīt lapas augšējā kreisajā stūrī, jo šī vieta būtu jārezervē gadījumam, ja no dokumenta vēlāk būs nepieciešams izgatavot atvasinājumu, lai šajā vietā varētu izvietot atbilstošu uzrakstu. Tāpat rezolūciju nav ieteicams rakstīt uz dokumenta malām, lai pasargātu rezolūciju no iespējamiem bojājumiem dokumenta glabāšanas laikā, īpaši pastāvīgi glabājamiem dokumentiem.

Situācijā, kad dokumentā nav brīvas vietas rezolūcijas izvietošanai, praksē rezolūciju mēdz rakstīt uz atsevišķas lapas, pievienojot to atbilstošam dokumentam.

Rezolūcijā parasti ietver:

1) norādi par dokumenta izpildītāju;

2) uzdevumu, kas jāveic dokumenta izpildītājam, ja uzdevums skaidri neizriet no paša dokumenta teksta;

3) uzdevuma izpildes termiņu, ja nepieciešams;

4) rezolūcijas autora personisko parakstu un paraksta atšifrējumu (ja rezolūciju raksta elektroniski informācijas sistēmā – rezolūcijas autora vārdu un uzvārdu vai vārda iniciāli un uzvārdu);

5) datumu, kad rakstīta rezolūcija.

Dažkārt rezolūciju papildina ar amatpersonas amatu, kura šo rezolūciju ir rakstījusi. Tas īpaši lietderīgi ir gadījumā, ja organizācijā ir vairākas personas ar vienādu vārdu un uzvārdu, lai nodrošinātu nepārprotamu informāciju par rezolūcijas autoru. Paraksta atšifrējumu rezolūcijā ir ieteicams norādīt visos gadījumos, jo pēc personiskā paraksta (bez tā atšifrējuma) var būt sarežģīti noteikt, kas ir attiecīgās rezolūcijas autors. Rezolūcijā var norādīt vairākus dokumenta izpildītājus. Šajā gadījumā par galveno atbildīgo rezolūcijas izpildē parasti uzskata to izpildītāju, kurš rezolūcijā pieminēts pirmais, ja no rezolūcijas teksta neizriet citādi. Rezolūciju var rakstīt elektroniski informācijas sistēmā, nodrošinot tās nepārprotamu sasaisti ar dokumentu.

Vairāk par dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas prasībām var uzzināt, izlasot Tieslietu ministrijas Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas vadlīnijas.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas