E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24282
Lasīšanai: 3 minūtes

Vaļējas terases ierīkošana kopīpašumā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2021
Kristaps

Labdien! Interesē darbību secība, gribētu ierīkot kopīpašumā vaļēju terasi ar saulessargu: karnīzi (6 m x 3 m). Vai Ministru kabineta noteikumi Nr. 253 “Atsevišķu inženierbūvju būvnoteikumi” paredz, ka vaļējas terases ierīkošanā nav vajadzīga būvatļauja?

A
atbild:
10. janvārī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Atbilstoši Dzīvokļu īpašuma likumam dzīvokļu īpašnieki var pieņemt jebkuru lēmumu, kas skar kopīpašuma daļu. Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam un ir pieņemts, ja “par” balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļu īpašumiem, izņemot tos gadījumus, kuros šā likuma 17. pantā paredzēts cits lēmuma pieņemšanai nepieciešamais balsu skaits vai lielāku nepieciešamo balsu skaitu noteikusi pati dzīvokļu īpašnieku kopība.

Klasiskā kopīpašuma gadījumā, visos gadījumos, kad tā nav daudzdzīvokļu dzīvojamā māja Dzīvokļu īpašuma likuma izpratnē, lēmums attiecībā uz visu kopīpašuma priekšmetu ir jāpieņem 100% visiem kopīpašniekiem, t. i., nav piemērojams balsu vairākums.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 253 “Atsevišķu inženierbūvju būvnoteikumi” 6. punktu atsevišķu labiekārtojumu elementu, tajā skaitā vaļējas terases (nav saistīta ar ēku), ierīkošanai būvdarbiem ārpus publiskās ārtelpas būvniecības ieceres dokumentācija (paskaidrojuma raksts) būvvaldē nav jāskaņo.

Publiskā ārtelpa ir sabiedrībai pieejamas teritorijas un telpa, ko veido ielas, bulvāri, laukumi, parki, dārzi, skvēri, pagalmi, krastmalas, pasāžas, promenādes un citas vietas, kas nodotas publiskai lietošanai neatkarīgi no to īpašuma piederības. Piemēram, žogs gar ielu ir jāskaņo būvvaldē, jo tas eksponējas pret ielu un tiek vizuāli uztverts no publiskās ārtelpas. Arī daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pagalms var tikt uzskatīts par publisko ārtelpu, ja tas ir sabiedrībai pieejams un nodots publiskai lietošanai, iepriekš ir norādījusi Rīgas pilsētas būvvalde (kopš 2021. gada 1. septembra būvvaldes funkcijas pilda Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments).

Ieteicams detalizētākas informācijas iegūšanai vērsties Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas