E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24273
Lasīšanai: 4 minūtes
1
2
1
2

Vecākam, ar kuru bērns nedzīvo pastāvīgi, jāmaksā uzturlīdzekļi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2021
liene

Labdien! Man ir jautājums par uzturlīdzekļu izmaksāšanas kārtību. Situācija ir tāda. Ar bērna tēvu esmu šķīrusies vairāk nekā sešus gadus, bērns lielākoties dzīvo pie manis un ir manā aprūpē. Bērna tēvs uzturlīdzekļus maksā neregulāri. Šobrīd bērna tēvs ir izdomājis šādu scenāriju: nedēļu bērns dzīvos pie viņa, nedēļu pie manis. Līdz šim viņš bērnu pie sevis ņēma uz pāris dienām un ne katru mēnesi. Kā arī iepriekš viņš dažreiz nopirka kādu apģērba gabalu bērnam. Vai viņam ir jāmaksā uzturlīdzekļi, ja tagad bērns dzīvos nedēļu pie viņa un otru nedēļu pie manis? Un vai tad, ja tēv nopērk bērnam apģērbu, viņš var nemaksāt uzturlīdzekļus?

A
atbild:
12. oktobrī, 2021

Civillikuma 178. pants nosaka: “Kopā dzīvojoši vecāki aizgādību īsteno kopīgi.

Ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo.

Jautājumos, kas var būtiski ietekmēt bērna attīstību, vecāki lēmumu pieņem kopīgi. Vecāku domstarpības izšķir bāriņtiesa, ja likumā nav noteikts citādi.

Vecāku kopīga aizgādība izbeidzas, kad, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, tiek nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība.”

Savukārt Civillikuma 181. panta pirmā un otrā daļa paredz, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesības).

Katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu, it īpaši ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem.

Attiecīgi bērnam ir jābūt vienai pastāvīgai dzīvesvietai, vai nu pie mātes, vai pie tēva. Pastāvīgā dzīvesvieta nozīmē, ka šajā vietā bērns uzturas vairāk un tas vecāks, ar kuru viņš dzīvo, īsteno ikdienas aprūpi un uzraudzību.

Otram vecākam ir saskarsmes tiesības, t. i., tiesības tikties ar bērnu, pavadīt laiku kopā, bērns var palikt pie vecāka, bet šī vieta nav bērna pastāvīgās mājas. Otram vecākam ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus bērna uzturam tam vecākam, kurš īsteno ikdienas aprūpi un uzraudzību.

Vecāki nevar sadalīt laiku ar bērnu tā, lai abiem sanāk pilnīgi vienādas daļas un tādējādi nav jāmaksā uzturlīdzekļi bērna uzturam. Bērnam ir jādzīvo ar vienu no vecākiem pastāvīgi, vairāk nekā ar otru vecāku.

Apģērba, mantu u. c. nepieciešamo priekšmetu iegāde nenozīmē, ka vecākam, nav jāmaksā uzturlīdzekļi. Uzturlīdzekļi tiek maksāti vecākam, lai viņš uzturētu bērnu ikdienā.

Ja otrs vecāks iegādājas savam bērnam nepieciešamās mantas, tas nedod tiesības samazināt uzturlīdzekļu apmēru vai atteikties tos maksāt.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas