E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24256
Lasīšanai: 2 minūtes
1
16
1
16

Ja noslēgts rokasnaudas līgums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. septembrī, 2021
Vitālijs

Lūdzu, paskaidrojiet! Es vēlējos iegādāties zemesgabalu, un, rezervējot to, man pārdevējs esot atsūtījis rēķinu, kurā ir minēts konkrēts zemesgabals un tā kadastra numurs. Es esmu apmaksājis šo rēķinu, bet izveidojās situācija, kuras dēļ nākas atteikties no šī darījuma. Nekādi līgumi netika parakstīti, pārdevējs atsakās atmaksāt rezervācijas maksu (pārdevējs ir juridiska persona). Kādas tiesības viņam ir tā darīt, ja abpusēji nekāds līgums netika parakstīts? Pārdevējs uzstāj uz rokasnaudas līguma esamību un kā apliecinājumu tam izvairās atmaksāt naudu, jo saskaņā ar Civillikuma 1730. panta otro daļu: ja līgumu neizpilda aiz viena līdzēja vainas, tad, ja vainīgs rokas naudas saņēmējs, viņam tā jāatdod tās devējam divkāršā apmērā; bet, ja neizpildīšanā vainīgs rokasnaudas devējs, tad viņš zaudē tiesību prasīt to atpakaļ. Bez tam vainīgajam jāatlīdzina pretiniekam visi zaudējumi.

A
atbild:
24. septembrī, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gita Oškāja, zvērināta advokāte

Civillikums neparedz tādu “rezervācijas līgumu”. Spriežot pēc situācijas un apstākļiem, starp pusēm ir panākta vienošanās par rokasnaudas līguma noslēgšanu. Rokasnaudas līgums ir līgums par saistību izpildes nodrošinājumu. Civillikums neuzliek par pienākumu rokasnaudas līgumu noslēgt rakstveidā, līdz ar to rakstveida formas neesamība nepadara rokasnaudas līgumu par neesošu. Rokasnaudas iedošana pierāda rokasnaudas līguma noslēgšanu.

Ja ir noslēgts rokasnaudas līgums, tad patiešām atbilstoši Civillikuma 1730. pantam, ja rokasnaudas devējs neizpilda līgumu, tad viņš zaudē tiesības prasīt rokasnaudu atpakaļ.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas