E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24187
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Kādi nodokļi jāmaksā, ja noslēgts līgums par dzīvokļa nomu vai izpirkumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. septembrī, 2021
Kate

Šobrīd izskatu iespēju iegādāties kredītā nekustamo īpašumu – dzīvokli, kas paredzēts dzīvošanai manai meitai, viņas civilvīram un viņu bērnam. Diemžēl, izvērtējot meitas dzīvesbiedra finanšu stāvokli, banka šobrīd nevar izsniegt kredītu viņam, bet piedāvā to man. (Meita šobrīd atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.) Vēlos saviem bērniem palīdzēt, taču nevaru atļauties tādas dāvanas, tādēļ gribu, lai visas manas attiecīgā kredīta izmaksas (pamatsummu, procentu maksājumus, kredītņēmēja dzīvības apdrošināšanu, bankas komisijas maksājumus, maksājumus par ierakstu izdarīšanu zemesgrāmatā u. tml.) segtu meitas dzīvesbiedrs un mana meita. Tādēļ lūdzu sniegt atbildes uz šādiem jautājumiem: 1. Ja slēdzu līgumu ar meitas dzīvesbiedru par minētā dzīvokļa NOMU AR IZPIRKUMU, vai saņemtie nomas maksājumi būs IIN vai citu nodokļu objekts? Kādu? Kāds ir maksājumu apmērs un kārtība? 2. Ja slēdzu līgumu ar meitas dzīvesbiedru par minētā dzīvokļa IZPIRKUMU, vai saņemtie maksājumi būs IIN vai citu nodokļu objekts? Kādu? Kāds ir maksājumu apmērs un kārtība? 3. Ja slēdzu kādu no minētajiem līgumiem ar savu meitu, vai nosacījumi ir tādi paši kā līgumattiecībās ar meitas dzīvesbiedru? Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
22. septembrī, 2021

Slēdzot līgumu par dzīvokļa nomu ar izpirkumu, iedzīvotāju ienākuma nodoklis būs jāmaksā gan no dzīvokļa iznomāšanas, gan no dzīvokļa pārdošanas. Normatīvie akti nosaka – par fiziskās personas saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kas vērsta uz pakalpojumu sniegšanu pret atlīdzību, tostarp nekustamā īpašuma nomu.

Ja nerodas saimnieciskās darbības izdevumi vai tie ir nebūtiski, tad maksātājs, gūstot ienākumu no īpašuma [iznomājot vai izīrējot nekustamo īpašumu (arī pārdodot īres tiesības), var nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs, ienākumam piemērojot nodokļa likmi 10% apmērā. Šajā gadījumā maksātājs nav tiesīgs piemērot saimnieciskās darbības izdevumus un tajos iekļaut ar īpašuma uzturēšanu un pārvaldīšanu saistītos izdevumus, izņemot nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus par attiecīgo nekustamo īpašumu. Izvēloties nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējam, maksātāja pienākums ir piecu darba dienu laikā no līguma noslēgšanas dienas, kā arī no līguma darbības izbeigšanās dienas informēt par to Valsts ieņēmumu dienestu.

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis tiek maksāts, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas (pārdošanas) ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākums no kapitāla aktīvu atsavināšanas.

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamais ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas tiek noteikts kā starpība starp nekustamā īpašuma pārdošanas cenu un tā iegādes vērtību, un ieguldījumu tā turēšanas laikā.

Nosakot kapitāla pieaugumu par šādu darījumu, ir tiesības samazināt aprēķināto iedzīvotāju ienākuma nodokli par šo summu, kas iepriekš budžetā samaksāta kā nodoklis no nekustamā īpašuma nomas maksas.

Ja ienākumu no nekustamā īpašuma atsavināšanas saņem vairāk nekā trīs taksācijas periodu laikā, skaitot no gada, kurā noslēgts atsavināšanas līgums, uzskata, ka viss ar atsavināšanu saistītais ienākums gūts pirmo trīs taksācijas periodu laikā. Trešajā taksācijas periodā ar nodokli apliekamajā ienākumā iekļauj atlikušo līgumā noteikto, bet nesaņemto summu (neatkarīgi no tā, vai ienākums ir saņemts vai nav).

Gūstot ienākumu no nekustamā īpašuma atsavināšanas, tiek iesniegta deklarācija par ienākumu no kapitāla pieauguma un samaksāts aprēķinātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis 20% apmērā.

Slēdzot līgumu par dzīvokļa izpirkšanu, ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākums no kapitāla aktīvu atsavināšanas, ja likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. pantā nav noteikts citādi.

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamais ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas tiek noteikts kā starpība starp nekustamā īpašuma pārdošanas cenu un tā iegādes vērtību, un ieguldījumu tā turēšanas laikā.

Ja ienākumu no nekustamā īpašuma atsavināšanas saņem vairāk nekā trīs taksācijas periodu laikā, skaitot no gada, kurā noslēgts atsavināšanas līgums, uzskata, ka viss ar atsavināšanu saistītais ienākums gūts pirmo trīs taksācijas periodu laikā. Trešajā taksācijas periodā ar nodokli apliekamajā ienākumā iekļauj atlikušo līgumā noteikto, bet nesaņemto summu, neatkarīgi no tā, vai ienākums ir saņemts vai nav.

Gūstot ienākumu no nekustamā īpašuma atsavināšanas, tiek iesniegta deklarācija par ienākumu no kapitāla pieauguma un samaksāts aprēķinātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis 20% apmērā.

Minētajā situācijā nodokļu normatīvie akti nenosaka atšķirību attiecībā uz noteiktām personām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas